Суд у справі нерозірвання угоди Тимошенко просить довести, що вона сидить

Четвер, 28 березня 2013, 14:38

Суд попросив позивача, у справі щодо нерозірвання Кабінетом Міністрів газового контракту 2009 року, додатково обґрунтувати порушення його прав.

Про це "Українській правді" повідомили представники позивача у справі щодо нерозірвання Кабміном контракту - директора юридичної компанії Lions Litigate Станіслава Батрина.

"21 березня 2013 року ми отримали ухвалу Окружного адмінсуду Києва у справі № 826/2981/13-а за підписом судді Кобилянського К.М. про залишення позовної заяви без руху", - зазначається в повідомленні.

"Такі процесуальні дії вчиняє суд, коли намагається попередньо переконатися чи є підстави для відкриття провадження у справі, вимагає додаткового обґрунтування, - тобто вагається з прийняттям процесуального рішення", - пояснили юристи.

Крім того, в іншій частині ухвали, суд вирішив "вийти за межі закону та поставив позивачеві вимогу довести, що вирок Печерського райсуду Києва у справі № 1-657/11 відносно особи Тимошенко Юлії Володимирівни набув законної сили".

"По суті, це означає, що суд не знає про те, що Тимошенко вже перебуває у в'язниці та просить додаткових доказів, зокрема через надання завіреної копії вироку Печерського суду у справі Тимошенко", - зазначає позивач.

На виконання вимог, 25 березня 2013 року до суду було спрямовано письмову заяву про те, що позивач не був учасником розгляду кримінальної справи Тимошенко, - тому він не має законних підстав для отримання в Печерському райсуді завіреної копії зазначеного вироку.

Позивачем також подано до суду обґрунтування порушеного права.

"Позовна вимога, яка спрямована до суду є безпрецедентною для України та відрізняється від інших тим, що саме держава в особі уповноважених конституційних органів публічно визнала права позивача порушеними, - що дає можливість застосувати до спірних правовідносин процесуальну норму - ст. 72 КАС (звільнення від доказування), відповідно до приписів якої обставини, визнані загальновідомими, не потрібно доказувати", - пояснили юристи.

Так, передумовою для звернення до суду стало те, що позивач дізнався про порушення свого права від президента, глави уряду, секретаря Ради національної безпеки і оборони та міністра закордонних справ.

"Вказані суб'єкти владних повноважень, діючи від імені держави та народу України, офіційно повідомили про те, що виконання газових угод від 19.01.2009 р. становить загрозу національній безпеці та завдає збитки кожному громадянину", - уточнює позивач.

"Тому, якщо суд не вбачає, що право позивача порушене, суд повинен висловити незгоду з позицією президента, голови уряду, секретаря Ради національної безпеки і оборони та міністра закордонних справ", - підсумував юрист.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування