Головна річка Донбасу на межі екологічної катастрофи - ЗМІ

Субота, 30 березня 2013, 13:19

Основна водна артерія Донбасу - ріка Сіверський Донець знаходиться на межі екологічної катастрофи.

Як повідомляє "Дзеркало тижня. Україна", це визнали місцеві чиновники і екологи на нараді, присвяченій екологічним проблемам регіону, що проходила в Донецьку.

Як відомо, басейн річки охоплює три області України (Харківську, Луганську і Донецьку) і дві області Російської Федерації (Білгородську і Ростовську).

Присутні на нараді екологи відзначили, що основне забруднення відбувається на території України, а саме - Донецької та Луганської областей. На російсько-українському кордоні (Білгород і Харків) стан річки у верхній течії оцінюється екологами як "хороший", а от після повернення до Росії (Донецьк і Ростов) - вже як "забруднення четвертої категорії".

Основну порцію шкідливих добавок Донець отримує в районі Лисичанська, і далі стан води істотно не змінюється. Від загального обсягу забруднення Донецьк і Луганськ займають 94%.

Минулого року, за даними Сіверсько-Донецького басейнового управління, 288 підприємств скинули в басейн річки 676,4 млн м3 стоків, при цьому якусь очистку пройшла тільки половина цього обсягу.

Серед постачальників забруднених стоків безумовне лідерство займають вугільні шахти (109), об'єкти ЖКГ (45) та інші промислові підприємства (34).

При цьому Сіверський Донець згадується в міждержавній угоді про охорону транскордонних водних ресурсів, підписаній 1992 р. У листопаді 2010 р. президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв дали спільне доручення про підготовку відповідних державних програм і, в перспективі, злиття їх в єдиний міждержавний проект.

Однак учасники наради констатували, що нічого з цього зроблено не було - і досі звучать правильні слова, не підкріплені діями. А все представлене на суд вищого керівництва країни як "державна програма" фахівці називають профанацією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування