Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-посол США радить ЄС підписати з Україною угоду і запровадити санкції

Неділя, 31 березня 2013, 10:36

ЄС може разом з підписанням Угоди про асоціацію з Україною запровадити санкції до окремих українських посадовців.

Таку думку висловив екс-посол США в Україні Джон Гербст у своїй колонці у The New York Times, повідомляє Тиждень.ua.

Гербст відзначає, що те, що президент Віктор Янукович після саміту Україна-ЄС висловив готовність розглянути питання про помилування екс-міністра Юрія Луценка, "однак досі демонструє небажання" звільнити екс-прем’єра Юлію Тимошенко, створює дилему для ЄС, яка зацікавлена підписати угоду про асоціацію з Україною.

На думку дипломата, відмова ЄС від асоціації з Україною буде "санкцією для країни за гріхи адміністрації Януковича". Окрім того, з його слів, це може зіграти на руку меншості, яка віддає перевагу Митному союзові.

На переконання екс-посла США, загроза санкцій щодо осіб, відповідальних за ув'язнення Тимошенко та порушення під час виборів до Верховної Ради минулої осені, сприятиме досягненню бажаних для ЄС результатів.

"Посадовці в Україні, які скаржаться на "нав'язування західних цінностей", таких як верховенство права, безумовно, люблять свої рахунки в західних банках та європейські резиденції. Вони люблять відправляти своїх дітей в Оксфорд та Сорбонну", - пише він.

На думку дипломата, можливість бути позбавленими таких речей матиме два наслідки: "Перший: посадовці не хотітимуть бути причетними до таких дій, як ув’язнення Тимошенко, що може закрити їм доступ до Заходу. Другий, деякі впливові люди в таборі Януковича, які не були причетні до репресій проти опозиції, матимуть вагомі причини, або вимагати припинити подібну політику або дистанціюватися від одіозної адміністрації".

Він висловив думку, що закон, подібний до прийнятого в США "закону Магністького", спрямований проти українських посадових осіб, які причетні до позбавлення волі Тимошенко та інших політичних в'язнів, був би дуже ефективним.

"ЄС може почати розробляти таке законодавство та домагатись його прийняття разом з підписанням Угоди про асоціацію", - вважає дипломат.

На його переконання, використовуючи ці два інструменти - Угоду про асоціацію та закон, подібний до "акту Магнітського", ЄС зможе економічно та політично зблизитись з Україною та сприяти реформам у країні.

"Українці вітатимуть економічні можливості та покарання для корумпованих лідерів", - підсумував дипломат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування