Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Павліченки не писали Лутковській скарг про катування

Середа, 10 квітня 2013, 00:20

Омбудсмен Валерія Лутковська каже, що футбольні фанати Павліченки не зверталися до неї із заявою про катування в органах внутрішніх справ.

Про це вона сказала в ефірі 5 каналу.

"Складність, з моєї точки зору, в межах моєї компетенції, справи Паличенків полягає в тому, що їх заява до уповноваженого (з прав людини) містить виключно обвинувачення стосовно діяльності суду. Ми не втручаємось в суд. Це не наше питання", - заявила Лутковська.

"У зв'язку із цим єдине, чим ми можемо допомогти людині, яка скаржиться на несправедливість судового розгляду — це бути присутніми в судовому засіданні. І у випадку, якщо є деякі процесуальні порушення з боку суду, ми можемо звернутися до вищої кваліфікаційної комісії суддів після завершення справи, після проголошення вироку", - зазначила уповноважена.

За її словами, у зв'язку з тим, що суддя порушив присягу судді, омбудсмен може просити комісію розібратися в тому чи іншому випадку і притягнути суддю до відповідальності.

"Але ми не можемо впливати на суд", - заявила вона.

"Тут я нещодавно говорила з одним із представників Павліченків, з яким випадково зустрілася, і говорила, що якщо мова йде про катування в органах внутрішніх справ, то я просила б заяву, яка була б спрямована дійсно на це...", - сказала Лутковська.

"Тому, що ми не можемо вивчати ту чи іншу справу, виходячи з якихось загальних справ і загальних звинувачень. Нам потрібні конкретні факти, в яких ми будемо конкретно розбиратися. Якщо конкретних фактів немає, то і розібратися досить важко", - наголосила вона.

"Тому я попросила, щоб була конкретна заява. Але тут мене досить непокоїть те, що всі звинувачення стосовно катувань в органах внутрішніх справ з'явилися виключно на етапі розгляду справи в апеляційній інстанції. Цих звинувачень не було під час розгляду справи в першій інстанції", - підкреслила вона.

"Це, можливо, стратегія захисту. Може бути. Але з плином часу буде важче розібратися із тим, чи дійсно цих людей катували в органах внутрішніх справ", - додала Лутковська.

"Такої заяви, яка стосувалась саме катувань і конкретних фактів з конкретними вказівками часу тощо у нас, на жаль, (від Павліченків) немає", - зазначила вона.

Як відомо, 2 жовтня 2012 Голосіївський районний суд Києва засудив Дмитра Павліченка до довічного ув'язнення, а Сергія Павліченка - до 13 років позбавлення волі за вбивство судді Шевченківського райсуду Києва Сергія Зубкова.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування