Люди зможуть відкликати місцевих чиновників самі - АП

П'ятниця, 12 квітня 2013, 12:54

Після проведення реформи місцевого самоврядування місцеві громади зможуть на своїй території відкликати чиновників, проводити референдуми й розпоряджатися коштами.

Про це розповів заступник голови Адміністрації президента Сергій Ларін в інтерв'ю газеті "Комсомольская правда в Украине".

"Завдання концепції – дати можливість кожній громаді, з одного боку, повною мірою розпоряджатися тими матеріальними й нематеріальними ресурсами, які є на території громади, а з іншого боку – повною мірою забезпечити якісними послугами людей, які проживають на цих територіях", - сказав він.

"Потрібно створити умови, за яких місцеві громади самі визначаться, які повноваження залишити за собою, а які – делегувати адміністраціям", - додав Ларін.

За його словами, багато питань будуть відрегульовані статутами громад, генпланами міст і сіл, стратегіями розвитку територій, іншими документами громад.

"Крім цього, пропонується система, за якої люди отримають можливість збиратися й вимагати звіти від посадових осіб…", - сказав представник АП.

За його словами, місцеві громади "отримають можливість вирішувати питання на своїй території, проводити місцеві референдуми, відкликати чиновників" і вже не зможуть "кивати на Київ: вирішуйте наші проблеми, дайте ще грошей".

"У місцеві бюджети буде надходити більша частина від оподатковування, і вони будуть розпоряджатися своїми коштами самостійно. У них будуть усі ресурси, повноваження й відповідальність – будь ласка, розвивайтеся, працюйте! Зможуть ухвалювати будь-які рішення: про виділення коштів, кооперації громад", - заявив Ларін.

На уточнююче запитання, чи йдеться про об'єднання, він відповів, що громади населених пунктів будуть самі вирішувати.

Наприклад, якщо в селі залишилося людей 400 і в школу ходить близько тридцяти дітей, а в сусідньому селі – сучасна школа з усім необхідним, батьки можуть захотіти, щоб діти ходили туди. Тоді гроші підуть не на школу в маленькому селі, а на інші його потреби.

"Але все має відбуватися лише за рішенням самих мешканців. Ніхто не може їм нічого нав'язувати… Люди повинні розуміти, навіщо й чому потрібні такі зміни", - наголосив Ларін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування