Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У четвер має вирішитися доля місії Кокса-Кваснєвського

Субота, 13 квітня 2013, 16:54

Доповідь спостережної місії Європарламенту Пета Кокса та Олександра Кваснєвського обговорять 18 квітня в Страсбурзі в рамках засідання Конференції президентів Європарламенту.

За підсумками дискусії буде прийнято рішення щодо подальшої долі місії, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Конференція президентів - робочий орган Європарламенту, що складається з президента, віце-президентів ЄП і президентів політичних груп.

Це - друга доповідь місії. Перша, яку так і не було оприлюднено, була представлена 2 жовтня минулого року.

У ЄП відзначають, що за майбутнє місії Кокса-Кваснєвського йде жорстка боротьба - за припинення роботи місії висловлюються зелені (президент групи Ребекка Хармс, Німеччина) та голова комітету з питань закордонних справ Елмар Брок (європейські народники, Німеччина).

Разом з тим, спостерігачі вказують, що після помилування екс-глави МВС Юрія Луценка в опонентів місії стало менше аргументів про те, що місію необхідно закрити через відсутність результатів.

Саме з роботою Кокса та Кваснєвського пов'язують рішення президента Віктора Януковича відносно Луценка про помилування.

У цьому зв'язку також очікується, що і сама доповідь буде позитивною. На цей чинник, як один з вирішальних для подальшого рішення про підписання Угоди про асоціацію, вказують і європейські дипломати. У випадку, якби доповідь була негативною, Європейській комісії було б складно просуватися в цьому питанні.

Конференція президентів пройде в закритому режимі, і поки ще не відомо, чи буде публічною доповідь місії, і чи вийдуть до преси учасники засідання.

Як повідомлялося, в лютому керівництво Європейського парламенту не змогло прийняти рішення щодо місії Кокса-Кваснєвського. Після тривалої дискусії лідери політичних груп, віце-президенти та президент Європейського парламенту висловилися за те, щоб знову обговорити питання роботи місії через два місяці.

Раніше очікувалося, що мандат місії буде продовжений до Вільнюського саміту Східного партнерства, який запланований на листопад цього року.

Кокс і Кваснєвський стали спостерігачами від Європарламенту у судових процесах щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко і почали роботу 11 червня 2012 року. Відповідні домовленості були досягнуті між прем'єром Миколою Азаровим і президентом Європарламенту Мартіном Шульцем.

Пізніше їх мандат був розширений: крім справ Тимошенко, вони також спостерігали за справами Луценка і колишнього т.в.о. міністра оборони Валерія Іващенка. Робота спостерігачів була припинена на період парламентських виборів в Україні (жовтень 2012 року), після чого була відновлена.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування