Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комітет Ради просить продовжити угоду, що полегшує повернення кримських татар

Неділя, 14 квітня 2013, 17:51

Парламентський Комітет з прав людини занепокоєний зволіканням із продовженням дії Бішкекської угоди, що регламентує повернення в Україну представників депортованих народів.

У спеціальному зверненні на адресу українського МЗС депутати закликають якнайшвидше ініціювати пролонгацію угоди, термін дії якої закінчується 30 травня цього року, повідомляє прес-служба комітету.

"Для багатьох кримських татар жах радянської депортації досі не закінчився. Без продовження Угоди повернення представників депортованих народів в Україну стане ще проблематичнішим", - зазначив перший заступник голови комітету Андрій Шевченко.

Угода з питань, пов'язаних із відновленням прав депортованих осіб, національних меншин і народів, була підписана у 1992 році 11 державами колишнього СРСР. 30 травня 2003 термін дії угоди продовжено на 10 років.

Документ суттєво полегшує повернення депортованих – спрощує перевезення майна, переоформлення пенсій, доступ до архівів. Угода також формально засуджує насильницьку депортацію часів СРСР.

"Ця Угода є єдиним багатостороннім документом в рамках СНД, який підтверджує право депортованих осіб на їх повернення в місця проживання. Вона значно полегшує їх репатріацію", - говорить голова комітету ВР з прав людини Валерій Пацкан.

"Обмеження щодо місця проживання цілих народів та етнічних груп були зняті ще за часів СРСР, однак відновлення всіх їхніх прав досі актуальне, так само, як і пролонгація Бішкекської угоди", - сказав він.

Сьогодні в Україні проживає близько 270 тисяч кримських татар. За даними Меджлісу кримськотатарського народу, поза межами України – ще близько 100 тисяч депортованих та їхніх нащадків, з них 80 тисяч – в Узбекистані. Очікується, що з цієї кількості впродовж найближчих 10 років в Україну приїжджатиме 1-3 тисячі осіб щороку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування