Князевич: Є відео, за яким ЦВК могла оголосити переможців по 5 округах

Понеділок, 15 квітня 2013, 16:23

ЦВК мала всі підстави встановити результати виборів на п’яти  проблемних округах на користь кандидатів від опозиції, якби проаналізувала відео з дільниць.

Такий висновок зробила ТСК Верховної Ради з питань розслідування фактів перегляду волевиявлення Українського народу на парламентських виборах 2012 року.

За словами члена комісії Руслана Князевича, камери відеоспостереження, які до 20 години вели онлайн трансляцію з дільниць, після 20 години вечора вели відеозапис.

"ЦВК, маючи в своєму арсеналі відео по кожній дільниці могла дуже легко, маючи всі відео, встановити істину, який з протоколів є правдивим, і на основі його встановити результати виборів, а які з протоколів є сфальшованими. ЦВК не те, щоб не спромоглась, вона просто відмовилась це зробити ", - заявив він.

"Попередній висновок чіткий  і однозначний: всі дані, які є в оригіналах  протоколів, наданих від суб’єктів виборчого процесу, збігаються з даними, які зафіксовані на відеозаписах. Це свідчить про те, що ЦВК не до кінця виконала ті повноваження, які на неї  покладені, відмовилась, свідомо чи не свідомо,  використовувати  такий важливий доказ, як відеозапис", - підкреслив Князевич.

"Якщо б неупереджено розглядалося питання, то встановити результати виборів було можливо" – додав Арсен Аваков.

Він нагадав, що зокрема, ЦВК відмовилась встановлювати результати виборів по ВО №197 та ВО№132, оскільки отримала від ОВК оригінали протоколів дільничних комісій, які різняться від тих оригіналів, які є у суб’єктів виборчого процесу.

Князевич нагадав, що з Держбюджету було витрачено понад 1 млрд. грн. для встановлення відеоспостереження на дільницях.

Говорячи про 94 округ, де на підставі рішень судів було позбавлено голосів 30 тисяч виборців, і  Тетяна Засуха була названа переможцем, Князевич запропонував:

"Одне з рішень, на яке ми маємо вийти, - це звернутися до відповідних органів, які змусять реагувати на такі факти суддівського свавілля".

Комітет також прийняв рішення передивитись окремі уривки з відео на засіданні у четвер.

Перед цим на засіданні у вівторок комітет заслухає Арсенія Яценюка у справі про мандат Сергія Власенка. Крім того, на засідання запрошені суддя Родіон Кірєєв, в.о голови Вищої Ради юстиції  Лідія Ізовітова, та інші.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News