Яценюк: під час виборів до Ради дехто з ЦВК домовлялися з Банковою

Вівторок, 16 квітня 2013, 18:29

Опозиція внесла до парламенту постанову, якою зобов’язує Центрвиборчком завершити підрахунок голосів на п’яти проблемних округах і визначити в них переможців.

Про це заявив голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк на засіданні Тимчасової слідчої комісії питань розслідування фактів перегляду волевиявлення українського народу на парламентських виборах 2012 року, повідомляє прес-служба політсили.

За його словами, якби закон про вибори народних депутатів, ухвалений в парламенті, був імплементований так, як цього вимагала буква і дух закону, - парламентські вибори пройшли б прозоро і чесно: "Цього не було зроблено".

"Масові фальшування розпочались в першу чергу на п’яти мажоритарних округах, на яких до сьогодні так і не визначені переможці", - заявив Яценюк.

"Була змова між окремими членами Центральної виборчої комісії та адміністрації президента Януковича, яка полягала в тому, щоб не визнати такими, що перемогли на цих п’яти мажоритарних округах кандидатів від опозиції", - наголосив він.

Опозиціонер нагадав, що брав участь у кількох судових засіданнях щодо виборів у цих округах, зокрема стосовно 94-го округу в Київській області.

Він додав, що в опозиції були вичерпні матеріали, які засвідчували перемогу опозиційних кандидатів.

Яценюк підкреслив, що тоді опозиції вдалося не дозволити "Партії регіонів і членам ЦВК, які контролюються ПР та комуністами, вкрасти цю перемогу для кандидатів від ПР і так званих незалежних кандидатів, які потім все одно вступили б у фракцію Партію регіонів".

Лідер "Батьківщини" повідомив, що в парламенті зареєстрована постанова, згідно з якою від ЦВК вимагається завершити підрахунок голосів і визначити переможців на цих п’яти округах за протоколами ДВК.

"Основними проблемами на цих виборах були адміністративний ресурс і скупка голосів виборців", - підкреслив голова фракції "Батьківщина".

Яценюк також наголосив, що в опозиції є факти, що підрахунок голосів виборців за пропорційною складовою був зупинений на 72 години: "Це дуже легко перевірити".

"Була дана вказівка з адміністрації президента Януковича, щоб результат Партії регіонів за пропорційною складовою був не менш ніж 30%. Таким чином протягом двох діб умисно утримувались результати на табло ЦВК", - сказав він.

За даними опозиції, підкреслив Яценюк, саме в цей момент у східних областях України "працювали щодо підвищення явки і переписування протоколів ДВК і ОВК" Він додав, що тоді в "Батьківщини" було відібрано 2-3%.

"Ми вважаємо, що це повинно бути предметом кримінального розслідування нової генеральної прокуратури. Хто давав вказівки ЦВК не підраховувати голоси? Адже відповідно до закону, саме ЦВК повинна була взяти на себе функцію окружної виборчої комісії і самостійно провести підрахунок всіх голосів і визначити переможців", - наголосив він.

"Наші європейські партнери спостерігають за тим, чи українська влада буде виконувати свої зобов’язання щодо розслідування фактів фальшування і унеможливлення фальшувань в майбутньому", - наголосив Яценюк і звернувся до членів ТСК, аби комісія окремо наголосила на питанні цих п’яти округів, "де фактично і юридично була вкрадена перемога".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування