Кокса і Кваснєвського можуть використати як прикриття режиму Януковича - Северінсен

Середа, 17 квітня 2013, 12:37

У переговорах з українською владою місія Пета Кокса і Александра Кваснєвського повинна відмовитись від занадто дипломатичного підходу.

Про це у коментарі Тиждень.ua заявила екс-голова моніторингового комітету ПАРЄ Ганне Северінсен.

"Обмеженням місії Кокса-Кваснєвського була їх політика "зачинених дверей". Відсутність зауважень громадськості щодо їх висновків, на жаль, дала українські владі забагато простору для пояснення дій їх місії з своєї точки зору", - підкреслила Северінсен.

"Без сумніву, вони мали вплив на поліпшення умов для політичних ув'язнених в Україні, особливо помилування Луценка і Філіпчука. У цьому сенсі вона (місія), як видається, є корисним інструментом, що дозволяє механізм прямих переговорів з режимом Януковича, що було б неможливо для посадовців ЄС", - зазначила вона.

Втім, на думку Северінсен, місія повинна змінити інструменти взаємодії з українською владою.

"Але, якщо місія продовжиться, краще, щоб вони відмовились від надто дипломатичних шляхів, які зараз використовують, чітко висловились та дали місце політичним міркуванням, допомагаючи міжнародному співтовариству оцінити вибіркове правосуддя в Україні і реагувати до Вільнюського саміту. Інакше існує небезпека, що їх використають як прикриття режиму Януковича, котрий лише дає обіцянку за обіцянкою, які не має наміру виконувати", - додала правозахисник. 

Як відомо, 18 квітня Кокс і Кваснєвський звітуватимуть щодо ситуації в Україні у Європарламенті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування