Посол США знайшов плюси у видобутку сланцевого газу в Україні

Четвер, 18 квітня 2013, 22:12

Спільний з компаніями Shell та Chevron видобуток сланцевого газу в Україні може зробити державу самодостатньою та енергетично незалежною.

Про це під час шостого безпекового форуму "Безпека в небезпечному світі" у Києві заявив надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джон Теффт.

"На додаток до компанії Shell ... ми також сподіваємося, що Chevron буде завершувати контракт про розподілу продукції у найближчому майбутньому ... Ми вважаємо, що це може допомогти Україні стати самодостатньою та енергетично незалежною", - зазначив посол.

"Для нас сланцевий газ приносить нові робочі місця, нижчі ціни на природний газ, нижчі ціни на електроенергію, а також збільшення доходів у федеральний, місцевий та інші бюджети", - зауважив Теффт.

Крім цього, за словами посла США, тривалі низькі ціни на природний газ перетворюють США у вкрай привабливу країну з точки зору інвестицій. Це, зокрема, стосується різноманітних хімічних та інших індустріальних підприємств, які, потребуючи доступу до великих обсягів природного газу, приходять на ринок країни.

Як відомо, в травні 2012 року компанії Shell та Chevron виграли тендер на розробку сланцевого газу на Юзівській та Олеській ділянках в Україні.

В січні 2013 року була підписана угода між урядом України та компанією Royal Dutch Shell.

Підписання подібної угоди з компанією Chevron має відбутися після схвалення цієї угоди місцевими радами, в компетенції яких знаходиться розробка ділянки.

Водночас німецька партія "Зелені" вважає неприпустимим імпорт сланцевого газу з України, Польщі або інших країн у майбутньому.

А другий президент України Леонід Кучма вважає, що перед видобутком сланцевого газу в Україні потрібно отримати висновок вчених про безпеку такого видобутку.

Державна агенція "Укрінформ"