Лутковська вже називає Луценка своїм хрещеником

П'ятниця, 19 квітня 2013, 09:35

Омбудсмен Валерія Лутковська вважає абсолютно законною процедуру помилування Юрія Луценка.

Про це вона сказала в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ.

"Той, хто заявляє, що це було незаконно, може звернутися до суду, скасувати указ президента про помилування і випровадити пана Луценка назад до Менської колонії, якщо є таке бажання. Зі свого боку можу сказати, що і мої дії, і позиція комісії, і рішення президента були абсолютно законними і повністю відповідають Конституції ", - заявила Лутковська.

Вона зазначила, що написала президентові Віктору Януковичу прохання про помилування Луценка, бо "хотілося просто допомогти людині і був цікавий сам прецедент".

"Не можу сказати, що Юрій Віталійович найбільше потребував медичної допомоги. Говорити, що у нього була хороша поведінка у мене немає підстав, - я не аналізувала. Але мені хотілося просто допомогти людині і був цікавий сам прецедент: чи буде сприйнято моє клопотання", - сказала Лутковська.

"Цей механізм виявився успішним, і прізвище людини, чиє клопотання про помилування я підтримала раніше, тобто в тому ж указі президента (про помилування), в якому є і прізвище Луценка. Я дуже рада, що в одному указі у мене фактично два хрещеника" , - додала вона.

На питання, чи можливе використання того ж механізму для помилування Юлії Тимошенко, Лутковська відповіла:

"Що стосується теоретичної можливості звернення до президента, то, звичайно, вона є - як по всіх інших громадянах. Я категорично проти того, щоб говорити тільки про колишніх політиків і вирішувати тільки їхні проблеми. Я не даремно сказала, що у мене два хрещеника, прізвища яких є в указі президента. Один - Луценко, а другий не має ніякого відношення до політики, він звичайна людина. І це основний пріоритет роботи офісу: у нас немає дискримінації".

На питання, чи планує вона масово використовувати даний механізм надалі, Лутковська відповіла:

"Якщо я побачу, що є людина, яка вже спокутувала свій злочин за час перебування в місцях позбавлення волі, що вона дійсно стала на шлях виправлення, і що всі судові інстанції нею пройдені - чому ні, у нас є прекрасна можливість допомогти їй".

Водночас, за її словами, у неї поки немає списку таких ув'язнених.

"Тільки зараз, намацавши, як співпрацювати з комісією про помилування, ми починаємо аналізувати з цієї точки зору всі справи, які знаходяться у нас у провадженні", - сказала Лутковська.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування