Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Януковича планують обмежити свободу протестів - правозахисники

П'ятниця, 19 квітня 2013, 10:36

Українська влада прагне реанімувати скандальний законопроект №2450 про свободу мирних зібрань в Україні.

Про це заявляють в Інституті "Республіка" та у правозахисній організації Всеукраїнської ініціативи "За мирний протест!".

Як повідомили у четвер у прес-службі Віктора Януковича,"Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства" схвалила текст пропозицій щодо скандального законопроекту "Про свободу мирних зібрань".

Координаційна рада також звернулася до представника Януковича у парламенті Юрія Мірошниченка та інших депутатів з проханням внести цей проект на розгляд парламенту.

Водночас правозахисники стурбовані даною ініціативою.

"Хоч на Банковій і дещо причепурили скандальний 2450, але новий текст продовжує бути вбивчим для свободи протестів в Україні. Проект не має жодного стосунку ані до громадськості, ані до свободи мирних зібрань," - заявив правозахисник Володимир Чемерис.

В правозахисній організації стверджують, що "законопроект Ставнійчук" пропонує узаконити обов'язок повідомляти владу про протест за два дні, узаконити можливість забороняти в суді спонтанні мирні зібрання, а про самі "спонтанні зібрання" в проекті також прописаний обов'язок повідомляти владу.

"Законопроект Ставнійчук" також пропонує можливість судових репресій щодо спонтанних зібрань, якщо протестувальник не довів владі "невідкладність" свого протесту, а також не довів, що про протест неможливо було повідомити за два дні", - вважають правозахисники.

"Як показує українська судова практика, навіть двох днів достатньо, щоб суд під будь-яким приводом заборонив проводити мирні зібрання," - кажуть в Інституті "Республіка".

Як відомо, нещодавно парламент не включив до порядку денного сесії скандальний законопроект №2450 "Про порядок організації і проведення мирних заходів".

Спроби ухвалення різних редакцій 2450 також неодноразово викликали масові протести громадських організацій та профспілок по всій Україні.

На думку правозахисників, норма останньої редакції законодавчої ініціативи про обов’язок повідомляти владу про протест за два дні у комплексі з іншими нормами законопроекту могли значно погіршити ситуацію зі свободою протестів в усій Україні.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування