За рік організаторів акцій протесту карали більше 100 разів

Неділя, 21 квітня 2013, 10:23

Ситуація зі свободою мирних зібрань в Україні в останні роки стрімко погіршується, все більше організаторів таких заходів притягаються до відповідальності.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише член правління Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

Правозахисник констатує різке збільшення кількості судових заборон на проведення мирних акцій. Причому все частіше такі заборони поширюються не на одну подію, а на тривалий час, територію і необмежене коло організаторів зібрань. Зокрема, в 2011 р. таких заборон було, щонайменше, 203, а в 2012-му - вже 313.

За його словами, значно зросла кількість випадків притягнення організаторів мирних зібрань до адміністративної відповідальності, наприклад, минулого року їх було понад сто.

"Правоохоронні органи часто незаконно забороняють проведення заходів, безпідставно затримують їх організаторів та учасників, обмежують маршрути зібрань, закривають доступ до місць проведення зборів або не забезпечують захист мітингувальників від нападів", - підкреслив Яворський.

Причини цих явищ, на його думку, криються не тільки у сфері політики, а й у сфері права, оскільки відсутнє чітке правове регулювання проведення мирних зібрань.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування