Яценюк: європейці очікують свободи Тимошенко

Середа, 24 квітня 2013, 13:49

Європа готова до підписання з Україною Угоди про асоціацію, але рішення ситуації з екс-прем'єром Юлією Тимошенко є вкрай важливим.

Така позиція була викладена європейськими партнерами у Брюсселі главі фракції "Батьківщина" Арсенію Яценюку під час його робочого візиту, повідомив в інтерв'ю журналістам сам політик.

Яценюк перебуває в Брюсселі 23-24 квітня на запрошення віце-президента Європейського парламенту Яцека Протасевича.

У рамках візиту відбулися зустрічі з єврокомісаром з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефаном Фюле, єврокомісаром з питань торгівлі Карлом де Гюхтом, Протасевічем, президентом Європейської народної партії Вілфредом Мартенсом, лідером групи зелених Ребеккою Хармс, депутатом Инесс Вайдере.

"Європа готова. Ще є час, щоб продемонструвати суттєвий прогрес у виконанні вимог, необхідних для підписання Угоди про асоціацію", - розповів Яценюк.

"Одне з питань - дати чітку відповідь щодо Тимошенко. Вони (у ЄС) оцінили крок зі звільнення Луценка (екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко) і очікують кроки по відношенню до Тимошенко", - сказав він.

Крім того, серед озвучених проблем, на які українська влада має дати відповідь найближчим часом, європейці назвали оголошення результатів виборів по 5 проблемних округах, закон про референдум, вибори мера Києва, Виборчий кодекс, реформа прокуратури, реформа юстиції та Вищої ради юстиції та антидискримінаційне законодавство.

"Процес (вирішення питань) треба починати позавчора. До Вільнюського саміту реалізувати всі ми не встигнемо, але перші кроки мають бути зроблені вже зараз. У нас є історичний шанс у Вільнюсі зробити Україну частиною ЄС, і ми ним скористаємося", - упевнений Яценюк.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування