Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Клюєв відмовив Європі, Тимошенко викреслили з вимог

Четвер, 25 квітня 2013, 08:29

Українська влада не вважає за необхідне виконувати односторонні вимоги ЄС і орієнтується лише на документи, погоджені обома сторонами.

Про це пише газета Комерсант-Україна за підсумками візиту секретаря РНБО Андрія Клюєва в Європу.

На зустрічі із президентом ЄП секретар Радбезу обговорював "прогрес у виконанні критеріїв підписання Угоди про асоціацію, конкретизованих у спільній заяві саміту Україна-ЄС від 25 лютого 2013 року", підкреслюють у прес-службі Клюєва.

Після його зустрічі з комісаром ЄС із питань розширення і європейської політики сусідства Штефаном Фюле апарат Радбезу поширив аналогічну заяву. 

Тональність документів, прийнятих за підсумками саміту, незрівнянно м'якше тієї, яка була в рішенні Ради ЄС.

Крім того, Україна вимагає викреслити з підсумкової заяви саміту згадування про найболючіші проблеми.

Документ, якому погодився слідувати Київ, не визнає існування практики виборчого правосуддя, яку Україна має негайно припинити.

У ньому говориться лише про необхідність "уваги до судових справ, що викликають особливу стурбованість".

У заяві саміту не згадується прізвище Юлії Тимошенко, що була присутня в списку критеріїв, наданих Брюсселем. Крім того, Україна, всупереч вимогам ЄС, не бере на себе зобов'язання прийняти Виборчий кодекс

Клюєв провів також зустріч із комісаром ЄС із питань торгівлі Карлом де Гухтом.

Ці переговори виявилися найбільш складними в ході його візиту. У прес-службі РНБО лише повідомили, що чиновники обговорили "необхідність узгодження шляхів урегулювання існуючих проблем у торговельних відносинах між сторонами з метою запобігання їх можливого негативного впливу на підписання угоди про асоціацію". 

"Негативний вплив", про який йдеться, полягає в імовірній відмові Євросоюзу підписувати угоду в тому випадку, якщо Київ не відмовиться від ідеї введення спец мит на європейські автомобілі. Брюссель раніше попереджав Київ, що при їх введенні підписання угоди про асоціацію може бути зірване. Також у ЄС стурбовані планами Києва переглянути умови свого членства в СОТ. 

У понеділок віце-прем'єр Сергій Арбузов збирається відвідати європейські структури.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування