Адвокат Тимошенко каже, що Янукович іще може її помилувати

Субота, 27 квітня 2013, 16:38

Президент Віктор Янукович може помилувати екс-прем'єра Юлію Тимошенко, незважаючи на рекомендації комісії при президентові з помилування.

Таку думку висловив агентству "Інтерфакс-Україна" у суботу адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк, коментуючи рішення комісії.

"Рішення комісії носить рекомендаційний характер, і все одно остаточне слово залишається за президентом. Незважаючи на відхилення комісії, президент може помилувати Тимошенко", - сказав адвокат.

Він підкреслив, що в Конституції України прописана норма про те, що помилувати може президент, це є нормою прямої дії.

У той же час, захисник Тимошенко Сергій Власенко називає очікуваним рішення комісії про те, що розгляд питання помилування екс-прем'єра передчасний.

Він скептично відгукнувся про враховані комісією висновки Національного університету "Юридична академія України імені Ярослава Мудрого", Національного університету ім. Шевченка, Інституту законодавства Верховної Ради, згідно з якими до остаточного розгляду кримінальних справ щодо Тимошенко і винесення вироків суду, вирішення питання про помилування є передчасним.

"Я хочу нагадати шановним панам академікам, що у нас в країні діє презумпція невинності, згідно з якою людина не може вважатися винною доти, доки її провина не доведена у встановленому законному порядку і не встановлена рішенням суду, що набрало чинності - це записано в Конституції . До чого тут інші справи?", - сказав Власенко.

Він підкреслив, що підпункт 27 ст.106 Конституції України встановлює право президента на помилування без яких би то не було обмежень.

"Відповідно до Конституції це право необмежено. Всі обмеження, які встановлені, - встановлені самим президентом, його указом - для самого себе. І указ Януковича більш драконівський, ніж указ Ющенка, - там більше обмежень. Але навіть у цьому указі не сказано, що потрібно дочекатися рішень судів по всіх справах", - зауважив Власенко.

Він також зазначив, що комісія з питань помилування є лише дорадчим органом при президенті. Але, на думку Власенка, рішення Януковича не відрізнятиметься від рекомендації комісії.

"Це не наш випадок... Якби він хотів прийняти інше рішення, повірте, і рішення комісії було б іншим. А так, він вийде в понеділок і скаже: "Я хотів помилувати, але комісія мені не дала". Це погано поставлений спектакль, якому не повірить навіть дитина ясельної групи", - сказав Власенко.

Як повідомлялося, в суботу комісія при президентові з питань помилування не знайшла підстав для внесення пропозицій про застосування помилування до Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування