Польська партія засудила відродження націоналізму в Україні

Понеділок, 29 квітня 2013, 11:17

Автори польського законопроекту про визнання ОУН і УПА злочинними організаціями, котрі скоїли геноцид щодо поляків, не вважають документ радикальним.

На їх думку радикалізм розвинений саме в Україні, пише "Дзеркало тижня".

"Протягом останніх років ми спостерігаємо нечуване розвиток на Західній Україні культу Степана Бандери і Української Повстанської Армії", - вважають автори законопроекту.

"При повному мовчанні влади у Києві та Варшаві в українських містах з'являються пам'ятники Степану Бандері та іншим керівникам ОУН, їх іменами називають вулиці і площі, відбуваються марші, прославляють "героїзм" УПА, публікуються матеріали, які заперечують участь УПА у вбивствах поляків", - додали поляки.

Один з авторів проекту документу Франтішек Єжи Стефанюк заявляє, що вони не розглядають питання в політичному плані.

"І це справа не моя особиста, не моєї політичної партії. Треба прокоментувати цю трагедію, нагадати про неї. Якщо злочин скоєно, і він доведений, я думаю, що на ньомц ніхто не будуватиме фундамент", - сказав він.

За його словами, "коли мова йде про радикалізацію, то зверніть увагу саме на радикалізацію в Україні".

"Це відродження націоналізму саме в той момент, коли настала епоха тероризму або деяких крайніх поглядів, які потім дуже болісно дають про себе знати в багатьох країнах. Необхідно засуджувати такі рухи", - підкреслив політик.

При цьому Франтішек Єжи Стефанюк зазначив, що про засудження українського народу не йде мови.

"Люди хочуть миру і спокою, жити нормальним життям. Ми хочемо співпрацювати, оскільки Україна - наш найближчий сусід. Ці злочини давні, коли вбивали сокирами. Ми хочемо зробити 11 липня Днем пам'яті та мучеництва "кресовян", оскільки це було безперечно мучеництво", - заявив польський політик.

Як відомо, у сеймі Польщі 11 квітня зареєстровано проект ухвали про визнання ОУН-УПА злочинними організаціями, які вчинили геноцид щодо польського населення Східних Кресів у 1939-1947 рр.

Проектом ухвали пропонується визнати Організацію Українських Націоналістів, Українську Повстанську Армію, СС-Галичина і українську поліцію на німецькій службі злочинними організаціями.

Пізніше глава харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявив про намір звернутися до сейму Польщі з пропозицією скласти список прихильників ідей ОУН-УПА і заборонити їм в'їзд до ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...