Росія обіцяє Україні мільярди газу в обмін на частину труби

Понеділок, 29 квітня 2013, 16:55

Російська сторона в разі створення двостороннього газотранспортного консорціуму візьме зобов'язання транспортувати, як мінімум, 60 млрд куб. м газу через українську газотранспортну систему.

Про це заявив посол Росії в Україні Михайло Зурабов на брифінгу в понеділок у Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми як найбільш перспективний варіант розглядаємо створення двостороннього газового консорціуму, в якому Росія візьме на себе зобов'язання транспортувати певну кількість газу. Попередньо йдеться, як мінімум, про 60 мільярдів кубометрів газу через українську ГТС", - сказав Зурабов.

Посол Росії в Україні зазначив, що на сьогодні питання про створення тристороннього консорціуму "сумнівне", оскільки європейська сторона не дає гарантії щодо обсягів споживання російського газу.

Саме це питання, зазначив Зурабов, вносить в ситуацію "ефект недомовленості".

"Що стосується технічної роботи з ймовірного створення газотранспортного консорціуму, то зараз ще не все вирішено", - сказав дипломат.

Він додав, що російська сторона проінформована про внесення урядом України проекту змін до законодавства з метою створення газотранспортного консорціуму на базі української ГТС, проте необхідно ще рішення Верховної Ради.

"Крім того, цей законопроект чітко вибудовано під вимоги, які висунув Європейський Союз Україні, виходячи з членства України в Європейському енергетичному співтоваристві. На цих умовах "Газпром" навряд чи піде на якісь домовленості", - підкреслив Зурабов.

Разом з тим він назвав підготовку такого законопроекту необхідним сигналом з боку України, але недостатнім.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування