Євросуд ось-ось винесе вердикт про арешт і катування Тимошенко

Вівторок, 30 квітня 2013, 08:57

Європейський суд із прав людини 30 квітня оприлюднить рішення за скаргою Юлії Тимошенко на порушення її прав під час арешту у "газовій справі" і застосування катувань.

Очікується, що президент палати, яка розглядала скаргу, оголосить рішення об 11.30 за київським часом.

Представник екс-прем'єра у Євросуді (ЄСПЛ) Валентина Теличенко прогнозує визнання Європейським судом порушення прав Тимошенко у ході судового розгляду "газової справи", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

" У мене немає сумнівів, що суд визнає порушення ст.5 Європейської конвенції з прав людини – незаконність арешту Тимошенко", - заявила Теличенко.

За її словами, ЄСПЛ також визнає порушення прав Тимошенко в частині заборони застосування катувань, оскільки суд зобов'язав госпіталізувати екс-прем'єра 15 травня 2012 року, а госпіталізація була здійснена через майже 2 місяці.

Крім того, за прогнозами адвоката, ЄСПЛ визнає порушення ст.18 Європейської конвенції, тобто встановить політичні мотиви арешту Тимошенко. Рішення про узяття під варту ухвалював суддя Родіон Кіреєв, який згодом виносив вирок.

Вказівка ЄСПЛ на політичні мотиви арешту Тимошенко, як вважає Теличенко, дасть можливість захисту екс-прем'єра звернутися до Верховного суду України з вимогою скасування вироку Кіреєва, не очікуючи на рішення ЄСПЛ про порушення у відношенні Тимошенко права на справедливий суд.

"Якщо українська судова система – Верховний суд – спрацює законно й вирок Тимошенко буде скасовано, то вже восени в неї буде шанс вийти з в'язниці", - вважає Теличенко.

Представник Тимошенко у ЄСПЛ пояснила, що рішення, яке буде оголошено 30 квітня 2013 року, набуде законної сили через 3 місяці, якщо український уряд не оскаржить його у Вищій палаті ЄСПЛ.

Якщо ж Кабінет міністрів України не погодиться з рішенням Європейського суду, то набуття чинності рішенням може затягнутися ще на пару місяців.

Як відомо, рішення Євросуду, яке оголосять 30 квітня, буде стосуватися лише порушень прав Тимошенко в ході судового розгляду "газової справи" - обрання запобіжний заходу у вигляді арешту й застосування катувань – несвоєчасної госпіталізації.

Скарга на порушення права Тимошенко на справедливий суд в Україні, тобто, фактично на сам вирок, за яким екс-прем'єр на 7 років позбавлена волі, у ЄСПЛ ще не розглядалася й, відповідно, рішення буде винесене пізніше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування