Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Білоруські адвокати схвильовані утиском "незручних" українських юристів

Понеділок, 13 травня 2013, 19:37

Білоруські екс-адвокати виступили проти утиску українських юристів, які не визнають нинішній склад органів самоврядування адвокатів.

Відповідну заяву, спрямовану до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України, опубліковано на сайті "Білоруський партизан" і підписано десятьма колишніми адвокатами.

"Нам, колишнім білоруським адвокатам, у тому числі тим, хто був позбавлений права на професію за сумлінне виконання своїх професійних обов'язків, з інформації, поширеної в заяві Української Гельсінської Спілки з прав людини, стало відомо про випадки припинення та зупинення адвокатської практики щодо низки українських адвокатів, а також про розгляд великої кількості дисциплінарних справ", - сказано в документі.

"Серед фігурантів заяви вказані такі адвокати, як Володимир Висоцький, Роман Мартиновський, Микола Сірий, Ольга Машкаринець, Надія Баранська, Лариса Герасько та інші (загальна кількість понад 20 осіб). Також є інформація про загрозу кримінального переслідування українських адвокатів, які не визнають нинішній склад органів самоврядування адвокатів", - йдеться в повідомленні.

"Наскільки нам відомо, підставою для покарання адвокатів стала, зокрема, їх оцінка деяких аспектів нового Кримінально-процесуального кодексу, оприлюднення особистої позиції щодо правомірності рішень одного з з'їздів адвокатів", - наголошується заяві.

"Подібні випадки, а також повідомлення про розкол в українській адвокатурі, які надходять, свідчать, на наш погляд, про прийдешню глибоку кризу інституту адвокатури в Україні", - зазначили білоруські правозахисники.

"Враховуючи наявний у нас сумний досвід, попереджаємо вас: схожі події відбулися в Білорусі в 2011 році, що призвело до фактичної ліквідації незалежності адвокатури в нашій країні", - наголошується в заяві.

"Нескінченні перевірки адвокатів Міністерством юстиції, залучення до переслідування адвокатів органів адвокатського самоврядування, постійні претензії у зв'язку з критичними виступами адвокатів у пресі, масові переатестації адвокатів призвели до позбавлення адвокатських ліцензій у одних і до вимушеного відходу з адвокатури інших адвокатів", - сказано в документі.

"Підсумком байдужості більшості адвокатів до свого становища і активного втручання держави в діяльність незалежного інституту стало прийняття нового Закону Республіки Білорусь "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", - нагадали колишні адвокати.

"У підсумку білоруські адвокати стали масово відмовлятися від ведення політично мотивованих процесів, в їхніх рядах оселився страх, у засобах масової інформації зникли інтерв'ю адвокатів і їхні критичні статті", - розповіли вони.

"Білоруський адвокат з самодостатньої процесуальної фігури перетворився на безликий процесуальний додаток судової системи", - зазначили в заяві.

"Ми закликаємо вас зробити висновки з білоруських уроків, припинити тиск на своїх колег-адвокатів, пам'ятати про самостійність і максимальну незалежність адвокатури від усіх гілок влади, про основну роль адвокатського самоврядування - захищати і підтримувати адвокатів, зміцнювати і об'єднувати адвокатське співтовариство, ефективно вирішувати конфлікти, що виникають, використовувати існуючі правові засоби для зміцнення адвокатури України", - підкреслено в документі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
14:56
Європою ширяться хвороби, які передаються через укуси комарів: випадки вже зафіксували в Криму
14:56
Європарламент закликав не вважати "перевибори" Путіна легітимними
14:56
Лукашенко заявив, що опозиція хоче захопити частину Білорусі і покликати НАТО
14:49
Європарламент виступив проти переговорів про членство в ЄС з Грузією через закон про "іноагентів"
14:45
Мапу інтернет-провайдерів, які працюють під час тривалих знеструмлень, масштабують на всю Україну
14:40
За кордоном повістки вручати не будуть – речник Міноборони
14:37
тенісСвітоліна несподівано поступилася Соррібес-Тормо в другому колі турніру в Мадриді
14:30
фотоСБУ затримала 9 колаборантів, які організовували "референдум" на Херсонщині
14:20
доповнено Окупанти убили 4 і поранили 6 мешканців Донеччини
14:11
Лукашенко пошкодував, що Білорусь лишилась без ядерної зброї після розпаду СРСР
Усі новини...