Комісари Європи в середу обміркують асоціацію з Україною

Вівторок, 14 травня 2013, 11:55

Європейська Комісія планує схвалити проект пропозиції про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Про це повідомили у вівторок в комісії, передає УНІАН.

"Без передбачення майбутнього політичного рішення про можливе підписання, Комісія очікує схвалити 15 травня 2013 року пропозицію для рішення Ради ЄС про підписання, тимчасового застосування та укладення Угоди про асоціацію та про глибоку та всебічну зону вільної торгівлі між Україною та ЄС", - заявив співрозмовник агентства.

У Єврокомісії підкреслили, що рішення Комісії є суто технічним рішенням, яке дає потенційну можливість пройти всі необхідні внутрішні процедури для того, щоб зробити можливим підписання Угоди до саміту "Східного партнерства", запланованого на кінець листопада у Вільнюсі.

У Комісії також підкреслили, що рішення про підписання Угоди повинне схвалюватися Радою ЄС одноголосно.

"Ми продовжуємо закликати Україну демонструвати рішучі дії і відчутний прогрес у ряді критеріїв у трьох сферах (вибори, вибіркове правосуддя і загальні реформи в рамках Порядку денного асоціації) з тим, щоб підписання стало можливим", - зазначили в Єврокомісії.

Високопоставлений європейський дипломат особливо підкреслив те, що рішення Комісії не є рішенням про підписання Угоди, а саме таке рішення буде схвалюватися на підставі ще однієї оцінки прогресу України.

"Це лише пропозиція, щоб ми могли підписати Угоду, як тільки ЄС оцінить (швидше за все, після літа), чи виконала Україна умови для підписання Угоди про асоціацію", - сказав співрозмовник агентства.

Як відомо, Україна і ЄС почали переговори про нову угоду в 2007 році. 30 березня 2012 року сторони парафували Угоду про асоціацію та глибоку і всебічну зону вільної торгівлі.

Разом з тим, упродовж 2012 року з боку ЄС неодноразово звучала критика щодо ситуації в Україні і, зокрема, щодо застосування вибіркового правосуддя щодо колишніх урядовців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування