Міллер хвалиться, що трубу в обхід України протягнуть "дуже-дуже" скоро

Середа, 15 травня 2013, 10:23

Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявляє, що газопровід "Ямал - Європа-2" в обхід України може бути побудований у дуже короткий термін, бо не вимагає великих витрат.

Про це Міллер сказав увечері 14 травня у Вітебську, повідомили в прес-службі компанії кореспонденту УНІАН у Російській Федерації.

"Ми добре знаємо, що магістральний газопровід "Ямал - Європа-1", ті потужності які створені на території Білорусі й Польщі, вони були свого часу створені й побудовані з інфраструктурним заділом для будівництва другої нитки – "Ямал - Європа-2", - зазначив він.

"І те, що проект може бути реалізований у дуже-дуже короткий термін, є ще однією перевагою проекту "Ямал - Європа-2", - сказав Міллер.

Він наголосив, що "Ямал - Європа-2" дуже важливий для таких країн, як Польща, Словаччина, Угорщина, бо реалізація цього проекту підвищить надійність і стабільність поставок газу в ці країни. За його словами, цей проект вирізняється низкою суттєвих переваг.

"У першу чергу, я хотів би відзначити те, що проект не вимагає будь-яких високих капітальних витрат, це недорогий проект. Друге, це проект, який є високоефективним. У нас на сьогодні є попередні техніко-економічні оцінки цього проекту", - сказав голова "Газпрому".

Він наголосив, що відповідно до меморандуму, який був підписаний нещодавно з польськими колегами у Санкт-Петербурзі, розпочато роботу з розробки техніко-економічного обґрунтування проекту "Ямал - Європа-2", яке буде завершено до кінця 2013 року. Результати розробки ТЕО будуть представлені широкій громадськості, зазначив Міллер.

"Найголовніше, що я хотів би наголосити, і що вирізняє цей проект від інших проектів, що вже на цей час є відповідна договірна база між Росією й Польщею – це міжурядова угода реалізації проекту "Ямал - Європа-2". Саме ця міжурядова угода є основою для реалізації проекту "Ямал - Європа-2", - заявив Міллер.

Він повідомив, що з білоруськими колегами вже провели попередню оцінку у відношенні того, які роботи мають бути виконані на території Білорусі.

"Можу сказати, що на першому етапі реалізації проекту – в усякому разі, якщо говорити про додатковий обсяг газу, який може транзитуватися через територію Білорусі й Польщі, а це 15 млрд куб. м газу – для того, щоб ці додаткові обсяги транзитувати нам, у принципі, потрібно тільки реконструкція й модернізація газотранспортної системи Білорусі", - заявив Міллер.

"Це говорить про те, що ці роботи можуть бути виконані в дуже-дуже короткий термін. І, відповідно, ми говоримо, що проект дійсно має дуже велику кількість конкурентних переваг. У найближчий час буде закінчена розробка ТЕО й результати розробки ТЕО будуть представлені громадськості", - зазначив Міллер.

Як відомо, 3 квітня цього року президент РФ Володимир Путін доручив "Газпрому" проробити питання будівництва в обхід України газопроводу "Ямал - Європа-2" через Білорусь.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування