Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд відмовив Азарову у закритті справи про розірвання угод Тимошенко

Четвер, 16 травня 2013, 11:43

Суд відмовив Кабінету Міністрів у клопотанні про закриття справи щодо нерозірвання урядом газового контракту 2009 року.

Про це "Українській правді" повідомив позивач, юрист Станіслав Батрин.

Як відомо, Окружний адміністративний суд Києва 4 квітня відкрив провадження за позовом Батрина до Кабміну та Міністерства енергетики та вугільної промисловості, та третьої особи - НАК "Нафтогаз України".

Заперечуючи проти позовних вимог, Кабмін подав до суду клопотання про залишення позову без розгляду в зв'язку з пропущенням позивачами строку позовної давності звернення до суду з позовними вимогами.

Клопотання мотивоване було тим, що позивач дізнався про те, що президент Віктор Янукович, як голова РНБО, повідомив, що виконання газових контрактів 2009 року становить загрозу нацбезпеці ще у 2012 році, а власне контракти укладені у 2009 році, тому 6 - місячний термін звернення до суду вичерпаний.

Натомість, позивачі заперечили проти задоволення клопотання з тих підстав, що після того як президент та секретар РНБО Раїса Богатирьова оголосили про пов'язану з виконанням контрактів загрозу національній безпеці, Янукович та прем'єр Микола Азаров неодноразово заявляли про те, що звернуться до арбітражу у Столькгольм і таким чином буде вчинена спроба усунути загрозу національній безпеці.

У січні 2013 року позивачам стало відомо про те, що ВАТ "Газпром" виставив до "Нафтогазу України" вимогу щодо виплати 7 мільярдів доларів.

З огляду на положення контракту у сторін було 30 днів на врегулювання спору, по проходженні яких держава в особі повноважного органу була зобов'язана вжити заходів до ініціювання розгляду спору в арбітражному суді Столькгольму.

Саме з даною бездіяльністю позивачі пов'язують початок перебігу строку позовної давності у спорі, "так як держава фактично відмовилася від усунення загроз національній безпеці в ситуації, коли зобов'язана її ліквідувати".

В підсумку, суд прийняв доводи юристів та відхилив клопотання представника Кабміну про залишення позову без розгляду.

Слухання у справі продовжено, відповідачів зобов'язано надати заперечення по суті наявного стану загрози національній безпеці, який виник внаслідок виконання контрактів на поставку газу.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...