Лавров звинуватив Єврокомісію у подвійних стандартах щодо України

Четвер, 23 травня 2013, 16:55

Глава МЗС Росії Сергій Лавров вважає, що Єврокомісія використовує подвійні стандарти, заявляючи, що членство України в Митному союзі виключає для Києва підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

Про це йдеться в його статті "Росія - Франція, Росія - Європа: обрії партнерства" у спеціальному російсько-французькому випуску журналу "Росія у глобальній політиці", повідомляє УНІАН.

"Дивно, коли керівники Єврокомісії заявляють про те, що участь, наприклад, України в євразійському Митному союзі перекреслить можливість підписання Києвом угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС", - написав Лавров.

"До речі, у ході переговорів з нами Брюссель досить наполегливо домагається подальшої лібералізації торгівлі з Росією (т.зв. "СОТ плюс"), і наше членство в Митному союзі нікого не бентежить", - зазначив він.

"Важливо позбуватися подвійних стандартів, створення ідеологічних бар'єрів на шляху розширення й розвитку взаємовигідних торгово-економічних зв'язків", - заявив глава МЗС РФ.

Він зазначив, що в оновленій Концепції зовнішньої політики Росії, затвердженій президентом Володимиром Путіним 12 лютого 2013 року, закріплено стратегічне завдання створення єдиного економічного й гуманітарного простору від Атлантики до Тихого океану.

Лавров наголосив, що довгострокове партнерство Росія - ЄС могло б стати комплексним інструментом синергії зусиль, поєднання відповідних порівняльних переваг, взаємного зміцнення конкурентоспроможності.

Російський міністр вважає, що такого принципово нового рівня партнерства не досягти одним ривком, тому будуть потрібні послідовні, добре прораховані кроки.

"Таке бачення стратегічного обрію взаємин допомогло б зняти багато питань, у тому числі пов'язані з сумісністю європейського і євразійського інтеграційних проектів", - заявив він.

"Адже інтеграція в "трійці" Росія - Білорусія - Казахстан, яка відкрита для приєднання й інших партнерів, базується на тих же чотирьох свободах і принципах СОТ, що й інтеграційні процеси в Євросоюзі", - зазначив Лавров.

25 лютого президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу наголосив неможливість одночасного членства України в Митному союзі й підписанні угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.

27 квітня радник президента РФ Сергій Глазьєв заявив, що Україна втратить перспективи вступу до Митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану, якщо підпише Угоду про асоціацію й зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування