Представник влади поїде до Італії розбиратися з каштанами

Четвер, 23 травня 2013, 20:15

Для з'ясування ситуації з підміною саджанців каштанів, висаджених цієї весни на Хрещатику в Києві, до Італії вирушають представники столичної влади.

Про це повідомив радник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександр Мазурчак.

"Ми готуємо на понеділок поїздку до Італії наших представників на цю фірму (яка поставила саджанці каштанів). Плануємо, що поїде заступник голови Шевченківської районної держадміністрації та садівник фірми, яка є переможцем тендера з постачання", - сказав він.

"Я думаю, що завтра у мене вже буде відповідь італійської сторони щодо цього інциденту. Однозначно питання стоїть так: італійська фірма поставила нам каштани не ті, які було записано в супровідних документах. Документи я перевірив - їх видано саме на м’ясо-червоні каштани "Бріотті". Зрозуміло, що ці каштани не відповідають супровідним документам", - зазначив Мазурчак.

За словами радника голови КМДА, Шевченківське управління зелених насаджень (УЗН) уже підготувало претензію ТОВ "Професійний садівник", яке виграло тендер на постачання саджанців і придбало їх в італійської фірми.

Мазурчак також повідомив, що ТОВ "Професійний садівник", у свою чергу, підготувало таку саму претензію до італійської фірмі-постачальника.

"Уже встановлено, що підміни в Україні не було", - наголосив Мазурчак.

За його словами, це легко довести, вивчивши проби землі з коренів саджанців.

"Є два варіанти: або італійська фірма помилилася, і вона має нести відповідальність аж до заміни всіх дерев власним коштом, або мала місце змова цієї фірми з постачальниками (ТОВ "Професійний садівник"), і у такому разі буде той самий результат", - зазначив він.

Якщо ж саджанці не буде замінено, то КМДА має намір домагатися цього різними способами. "Ми звертатимемося до італійського посольства, подаватимемо до суду. Ми готові довести, що італійці винні", - заявив Мазурчак.

За його словами, висаджені на Хрещатику каштани восени буде пересаджено в інші місця на території Києва, якщо вони виявляться стійкими до молі та спеки.

"Найкращим варіантом було б, наприклад, щоб вони поставили нам партію нормальних "Бріотті", а ці каштани, щоб не везти до Італії, вони нам продали, грубо кажучи, за півціни, а краще було б - подарували, щоб ми могли пересадити їх в інші місця за умови, що вони хороші та стійкі до молі", - зазначив радник голови КМДА.

Як відомо, на Хрещатику цієї весни було висаджено 289 саджанців каштанів, із них 115 було придбано за спонсорські кошти, інші - за рахунок коштів міського бюджету.

Передбачалося, що з бюджету буде виділено 980 тисяч гривень, але поки що постачальникам заплатили лише половину цієї суми.

Планувалося, що завезено саджанці каштана м’ясо-червоного сорту "Бріотті", але після висадки виявилось, що дерева іншого сорту.

В результаті експертизи, проведеної фахівцями столичних ботанічних садів, з'ясувалося, що лише два каштани із висаджених 289 є сорту "Бріотті", 11 дерев належать до виду каштан кінський голий (Aesculus glabra), який досі ніколи не висаджували на вулицях Києва, щонайменше 18 - належать до виду каштан кінський звичайний (Aesculus hippocastanum), форма Баумана, який відрізняється махровими квітами та відсутній у колекціях ботанічних садів Києва і також ніколи не був висаджений на вулицях української столиці.

Інші є звичайними білими каштанами.

Прокуратура Києва розпочала перевірку обставин цього інциденту.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування