Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція підтримає ширші повноваження Рахункової палати з однією умовою

П'ятниця, 24 травня 2013, 09:58

Представники опозиції, швидше за все, не голосуватимуть за президентський законопроект, який передає Рахунковій палаті право контролювати доходи держбюджету.

"Законопроект у цілому посилить контрольні позиції Верховної Ради, однак тут слід враховувати, в чиїх руках опиниться Рахункова палата", - заявив "Комерсант-Україна" перший заступник голови комітету з питань правової політики Віктор Швець ("Батьківщина").

На його думку, в опозиції можуть підтримати зміни до Конституції тільки в пакеті з поправками до закону про Рахункову палату, згідно з якими опозиція отримає право контролювати діяльність цього органу.

"Президентський законопроект не тільки розширює функції Рахункової палати, але і дозволяє визначати її повноваження. Якщо опозиція зараз підтримає зміни до Конституції, то надалі парламентська більшість може внести зміни до закону "Про рахункову палату" і створити фіскальний орган з безпрецедентними повноваженнями", - вважає Швець.

У той же час, глава парламентського комітету з питань правової політики Валерій Писаренко (Партія регіонів) вважає, що законопроект буде прийнятий Радою.

"Навряд чи у депутатів викличе сумнів той факт, що парламент, виконуючи через Рахункову палату свою контрольну функцію, повинен стежити не тільки за тим, як витрачається, але і як наповнюється держбюджет" - заявив "Комерсанту" Писаренко.

За його словами, у разі ухвалення закону у законодавчої влади з'явиться більше повноважень щодо контролю над коштами.

Як повідомлялося, у четвер Конституційний суд оприлюднив висновок про відповідність основному закону законопроекту N2049 "Про внесення змін до ст. 98 Конституції (щодо повноважень Рахункової палати)".

Законопроект N2049 підготував і вніс до Ради президент Віктор Янукович. Він запропонував нову редакцію ст. 98 Конституції, згідно з якою Рахункова палата від імені Верховної Ради не тільки здійснює контроль над використанням коштів державного бюджету, а й отримує право контролювати надходження до держбюджету.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування