Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Посол Великобританії: ЄС шукає можливість сказати "так"

П'ятниця, 24 травня 2013, 10:11

Звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко суттєво підвищить шанси України на підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом на саміті в листопаді.

Таку думку озвучив посол Великобританії в Україні Саймон Сміт, якого цитує "Інтерфакс-Україна".

"На мій погляд, немає сумнівів, що, якби пані Тимошенко була відпущена на свободу до проведення саміту у Вільнюсі, то це істотно поліпшило б перспективи підписання Угоди про асоціацію", - сказав дипломат.

Він зазначив, що поки немає ніякої гарантії, що цей документ буде підписаний, ситуація залежатиме від того, наскільки Київ виконає необхідні умови.

"На даний момент обидва варіанти представляються можливими. Угода про асоціацію між Україною та ЄС може бути підписана на саміті Східного партнерства у листопаді, але може статися і так, що цей документ підписаний не буде, адже поки немає ніякої гарантії підписання", - підкреслив посол .

На його думку, представники ЄС, які приймають рішення з даного питання, до цих пір не мають "тієї критичної маси впевненості", яка необхідна для підписання Угоди в листопаді.

"Така в моєму розумінні позиція багатьох країн-членів ЄС, і така на даний момент позиція британського уряду. Ми сподіваємося, що в наступні кілька місяців ми побачимо прогрес з питань, що викликають найбільшу стурбованість в ЄС", - зазначив Сміт.

Він нагадав, що Рада міністрів закордонних справ ЄС у грудні 2012 року озвучила рекомендації Україні, які включають три основних напрямки: вирішення питань щодо виборів 2012 року, проблеми виборчого правосуддя і виконання порядку денного асоціації Україна-ЄС.

"Європейські міністри чітко заявили, що вони очікують, цитую, "рішучих дій і відчутного прогресу в цих трьох сферах". Хочу підкреслити, що вони не давали якихось вузьких або персоналізованих рекомендацій, а скоріше, вказали на більш широкі сфери діяльності, в яких очікується прогрес", - зазначив британський дипломат.

Таким чином, за його словами, існує цілий комплекс питань, об'єднаних в три ключові сфери, які є предметом стурбованості ЄС.

"Я не вважаю, що міністри закордонних справ ЄС шукають причини сказати "ні" Україні. Думаю, що, навпаки, вони намагаються знайти причини, щоб сказати "так". Але для того, щоб сказати "так", вони повинні побачити рішучі дії і відчутний прогрес", - резюмував посол.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...