Amnesty International критикує Україну за Развозжаєва й іммігрантів

Понеділок, 27 травня 2013, 10:24

Україна не демонструє прогресу в дотриманні прав біженців та іммігрантів.

Про це говориться в щорічній доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International, присвяченій дотриманню прав біженців і іммігрантів у різних країнах світу у 2012 році.

За даними правозахисників, торік не було досягнуто "глобального прогресу", пише "Комерсант-Україна".

Автори звіту зазначають, що у 2012 році, всупереч рішенням Європейського суду з прав людини й положенням конвенції ООН про статус біженців, влада України депортували "ряд осіб" у республіки Центральної Азії.

Так, 20 вересня 2012 року був виданий Узбекистану підприємець Руслан Сулейманов. На батьківщині його звинувачували у скоєнні економічних злочинів, хоча сам Сулейманов заявляв, що став жертвою переслідувань конкурентів по бізнесу. Управління верховного комісара ООН визнало його біженцем.

Через місяць у Києві був викрадений і вивезений у Росію Леонід Развозжаєв, якого влада РФ підозрювала в підготовці масових безладів.

Експерти також зазначили, що закон "Про біженців і осіб, які потребують додаткового чи тимчасового захисту", ухвалений у липні 2011 року, зазнав критики експертів управління верховного комісара ООН за положення, яке дозволяє затримувати на термін до 12 місяців за незаконне перебування на території України осіб, які не мають документів.

"В Україні є закони, що захищають біженців та іммігрантів, але факти говорять про те, що вони не працюють системно", - розповів газеті прес-секретар представництва Amnesty International в Україні Богдан Овчарук.

"Зокрема, помітна залежність від політичних цілей сусідньої держави, як це сталося у випадку з Развозжаєвим", - додав він. 

У Державній міграційній службі стримано коментують доповідь.

"Наші закони відповідають світовим стандартам і працюють. Аналогічні положення, у тому числі практика затримань нелегалів, діють і в інших країнах, включаючи Європу", - запевнив видання голова прес-служби ДМС Сергій Гунько.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News