Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерт: Янукович грає у "чартерну дипломатію" і шантажує ЄС

Понеділок, 27 травня 2013, 15:53

Україна переговорами з країнами Митного союзу трохи шантажує європейців, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Ми бачимо таку специфічну чартерну дипломатію", - сказав він виданню "Тиждень.ua", коментуючи недільну зустріч президентів України та Росії у Сочі.

"Україна переговорами з країнами Митного союзу, – які, в принципі, їй потрібні, – ще додатково трохи шантажує європейців. Що, мовляв, не буде підписання Угоди про асоціацію із зоною вільної торгівлі, ми будемо рухатися в бік Митного союзу", - пояснив політолог.

Водночас, за його словами, у переговорах із Росією використовується чинник європейської інтеграції.

"Хоча, мені здається, що самі росіяни не дуже вірять, що Угода (про асоціацію) буде підписана, вони просто чекають, виставляючи різні умови, роблячи певні політичні заяви, але вони чекають, що Угода не буде підписана, і тоді легше буде переконати Януковича на вступ до Митного союзу", - сказав Фесенко.  

"А поки що йде така гра в чартерну дипломатію: зустріч з європейцями, через певний час – зустріч або з Путіним, або, от в даному випадку, в Астані. Після цього – знову активність на Заході, зустрічі з європейцями, а потім знову – з пострадянськими лідерами", - зазначив він.

На думку експерта, простір для цієї "складної гри" у Януковича набагато менший, ніж свого часу у Леоніда Кучми.

"Тому що дійсно ми вийшли на ту фазу інтеграційних процесів, коли треба вже обирати конкретний пріоритет. Його нібито обрано – це європейська інтеграція, але все рівно гра продовжується. Це, скоріше, не стратегічна, а тактична гра", - заявив Фесенко.

"Таким чином Янукович хоче вибити певні поступки і з боку європейців: наприклад, підписання Угоди без звільнення Тимошенко. От, в чому, я думаю, головний сенс гри. А з Путіним і з Митним союзом ідеться про те, щоб вибити все ж таки певні поступки і певний особливий статус України в стосунках з МС", - вважає він.

За прогнозами політолога, існує достатньо висока вірогідність надання Україні статусу спостерігача в об’єднанні Росії, Білорусі й Казахстану.

"Тому що, в принципі, нічого це кардинально не змінює. Росіяни можуть це використовувати як певний гачок, потім втягуючи крок за кроком Україну в Митний союзом", - зазначив Фесенко.

"Інша річ, що от питання залежатиме тільки від Путіна. І Путін буде виходити, я думаю, з таких тактичних міркувань: за статус спостерігача він теж захоче певних поступок від Януковича. А далі: чи піде Янукович на ці поступки, чи ні. Не піде – питання може відкладатися на певний час", - додав він.

"Так що вірогідність надання статусу спостерігача у Митному союзі достатньо висока, але це вирішуватиме Росія. І, я думаю, що питання остаточно буде вирішене тільки в Астані або за день до цієї події", - заявив політолог. 

Як відомо, 26 травня в Сочі відбулася зустріч Віктора Януковича і Володимира Путіна, а на 28-29 травня очікується їхня зустріч у Астані.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування