Росія все ще сподівається відговорити Україну від ЄС - Огризко

Понеділок, 27 травня 2013, 21:57

Незапланована зустріч президента Віктора Януковича та президента Росії Володимира Путіна 26 травня свідчить про спробу Росії відмовити Україну від євроінтеграції.

Про це заявив екс-глава Міністерства закордонних справ Володимир Огризко в ефірі 5 каналу.

"На мою думку, йдеться про речі значно більші, ніж ГТС, йдеться про вибір України, і, властиво, всі ці спроби російської сторони змусити Україну не робити вибору ми спостерігаємо вже не один місяць з різним ступенем активності", - сказав колишній дипломат.

"Але поки, мені здається, російській стороні не вдається "дотиснути" і переконати українську сторону в тому, що треба відмовитися від європейського вибору, і в цьому я бачу певний позитив", - додав Огризко.

Водночас він зазначив, що прихований характер зустрічі свідчить про те, що в українсько-російських відносинах усе ще відсутні нормальні прозорі відносини і все відбувається в умовах, коли спочатку все приховується, а потім раптово повідомляється про нові домовленості.

"Мені здається, що зараз у дуже багатьох кремлівських кабінетах зрозуміли, що Україна йде, і, властиво, Кремль втрачає вплив на Україну, і ось зараз, у тому числі останні, остання ця непередбачена... зустріч, вона свідчить про те, що відбуваються останні спроби зупинити процес (євроінтеграції)", - додав Огризко, цитують його "Українські новини".

Він також підкреслив, що, на його думку, Росія на цьому етапі намагається загальмувати те, що практично вже загальмувати неможливо, маючи на увазі можливе підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС на саміті у Вільнюсі у листопаді 2013 року.

Екс-міністр виключає можливість інтеграції одночасно у двох векторах - у Митний союз Єдиного економічного простору (Росія, Білорусь і Казахстан), з одного боку, і в ЄС - з іншого.

На його думку, Україні потрібно інтегруватися туди, де пропонують правові гарантії захисту державного суверенітету, і такі гарантії може запропонувати тільки ЄС, а не Митний союз.

Як відомо, 26 травня Янукович та Путін незаплановано зустрілися в Сочі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News