Єфремов вважає, що українцям погано розповідають про Митний союз

Вівторок, 28 травня 2013, 14:59

Громадянам України поки виразно не пояснили переваги від можливої участі країни в Митному союзі Росії, Білорусії й Казахстану.

Таку думку висловив лідер парламентської фракції правлячої Партії регіонів Олександр Єфремов в інтерв'ю РИА Новости.

"Якщо буде сформована думка в суспільстві, що вступ до МС сприятиме поліпшенню життя громадян України, то проблем особливих не буде із цим питанням", - сказав він.

"Але, на жаль, зараз багато, м'яко кажучи, не зовсім позитивно оцінюють дії керівництва нашої держави, якщо вони спрямовані на більш тісне зближення із РФ", — сказав Єфремов.

"Можливо, ті сигнали, які йдуть сьогодні від країн-учасниць Митного союзу, здебільшого  носять негативний характер", — додав Єфремов.

Він також підкреслив, що надання Україні статусу спостерігача в МС піде на користь не тільки українській стороні, але й учасникам союзу.

Раніше міністр закордонних справ Росії Лавров висловив думку про можливість одночасної участі України в Митному союзі й ЗВТ із Євросоюзом.

У відповідь на це в  Єврокомісії заявили, що глава МЗС Росії Сергій Лавров неправий у своїй заяві про можливе одночасне членство України в Митному союзі й Зоні вільної торгівлі з ЄС.

"Як глибока й всеосяжна зона вільної торгівлі з ЄС, так і Митний союз, - це про лібералізацію торгівлі між партнерами й це добре", - заявив представник європейського комісара з питань торгівлі Карла де Гухта Джон Клансі.

"Однак є істотна відмінність між глибокою й всеосяжною зоною вільної торгівлі з ЄС і Митним Союзом – в останньому член втрачає свій торговельний суверенітет, тому що Митний союз іде далі, ніж ЗВТ із ЄС", - додав він.

Представник Єврокомісії підкреслив, що членство в МС веде до спільної зовнішньої торгівлі.

"Ніхто зі членів-держав не може самостійно укласти угоду про вільну торгівлю з Росією або Україною: вони втратили свій торговельний суверенітет, так само, як Україна втратить свій торговельний суверенітет, якби вона стала членом будь-якого Митного союзу. Таким чином, міністр Лавров не правий у своїй заяві", - підсумував він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування