Коломойський скидає футбольний баласт і винен гроші ледь не королю Іспанії?

П'ятниця, 31 травня 2013, 14:12

Структури Ігоря Коломийського винні гроші за будівництво стадіону у Дніпропетровську німецькій компанії "Hochtief", яку опосередковано контролює президент "Реалу" (Мадрид) Флорентіно Перес.

Про це пише Артем Франков в журналі "Футбол", якого цитують "Наші гроші".

50,6% акцій компанії "Hochtief" з 2011 року належить іспанській корпорації ACS, яку очолює Флорентіно Перес.

"Більше того, за чутками, в акціонерах там сам Його Величність Хуан Карлос, так що є кому за інтереси компанії і в УЄФА, і в ФІФА постояти. Не так давно "Хохтіф" поніс значні збитки через кризу будівельної галузі в цілому, так що борги має стягувати нещадно – навіть якщо він кругом неправий", – пише Франков.

Нагадаємо, 31 травня УЄФА має винести рішення по справі про борги за будівництво стадіону. "Дніпро", який зайняв четверте місце в чемпіонаті України, цього року може бути позбавлений права брати участь в наступній Лізі Європі.

Вартість будівництва стадіону "Дніпро-арена", який було відкрито у 2008 році, становила 800 млн грн.

За різними даними борги структур Коломийського перед будівельниками можуть сягати від 15 до 30 млн євро. Українська сторона, нібито, не виплатила німцям частину коштів через претензії до якості виконаних робіт.

Водночас Forbes пише про те, що Коломойський перестав фінансувати свої футбольні клуби, крім "Дніпра".

Гравці криворізького футбольного клубу "Кривбас", які завершили чемпіонат на 7 місці , майже півроку не отримували зарплату, на базі клубу за несплату відключили газ і гарячу воду і перестали годувати футболістів і тренерів. На деякі матчі "Кривбас" через всю країну добирався на автобусі.

З початку року животіє ще один футбольний клуб з української Прем'єр-ліги - луцька "Волинь". Її також фінансував Коломойський зі своїм партнером Ігорем Палицею, але після обрання останнього в парламент, той перестав цікавитися клубом.

Коломойському приписували також фінансування ще однієї команди Прем'єр-ліги - київського "Арсеналу".

Автор матеріалу зазначає, що правила ліцензування клубів ФІФА забороняють одній особі володіти двома і більше футбольними командами, які виступають у одному змаганні, а також впливати на управління більш ніж одного клубу, але в Україні ці вимоги нехтуються.

Про те, що Коломойський фінансує не два, а мінімум чотири клуби, підозрювали давно.

Видання припускає, що спонукати Коломойського скинути футбольний баласт міг відхід з посади голови Федерації футболу України давнього партнера по бізнесу Григорія Суркіса.

"Гроші Коломойського у футболі залишилися без захисту, а суто спортивних результатів немає", - пояснює футбольний функціонер, який працював в одній з керівних посад у "Кривбасі".

Вадим Рабинович пропонує інше пояснення. "Зараз дуже складні часи, - каже бізнесмен. - Просто багаті люди більше не можуть собі дозволити фінансувати футбольні клуби. Можуть тільки дуже багаті", - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News