Регіонал тимчасово відмовився від ідеї контролювати інтернет

Середа, 12 червня 2013, 12:12

Законопроект "Про захист інформаційного простору", який зобов'язує провайдерів блокувати доступ до ресурсів, що пропагують міжнаціональну ворожнечу, жорстокість, або порушують права і свободи громадян, буде відкликано для доопрацювання.

Про це заявив його автор документу Володимир Олійник, повідомляє "Укрінформ".

"Законопроект виник не на порожньому місці – зайдіть в інтернет, ви там побачите цю проблему. Але, на мій погляд, у тому вигляді, в якому я його подав, вона буде вирішуватися не зовсім бездоганно з точки зору закону, тому я буду цей законопроект відкликати на доопрацювання", - сказав Олійник.

Він пояснив, що в проекті закону розмиті критерії насильства чи закликів до міжнаціональної ворожнечі.

За словами регіонала, документ також не містить норми про те, хто проводитиме експертизу, "тому що під такий спосіб можна закрити будь-якого провайдера і заблокувати будь-яку інформацію, а я цього не хотів".

Депутат зауважив, що спроби запровадження подібного контролю вже робилися, однак не мали успіху.

"Але відмовлятися від наведення порядку в інтернеті не варто. Єдине – цей механізм має бути таким, щоб він не призвів до зворотного – що вже взагалі не буде інтернету. Цього ми не допустимо ніколи", - наголосив він.

Олійник акцентував, що цей законопроект був його особистою ініціативою, "бо вже пішли узагальнення, що Партія регіонів хоче контролювати інтернет".

Окрім того, зауважив Олійник, з відкликання не слід робити висновків, ніби "хтось чогось побоявся".

"Ніхто нічого не боїться. Якщо якась політична сила щось задумає, то вона не дуже дивиться на реакцію суспільства. В даній ситуації, я думаю, була нормальна реакція суспільства з точки зору того, що треба знайти вихід, бо тема не надумана", - сказав нардеп.

"Але я не хотів би, щоб вона була сприйнята таким чином, що держава хоче взяти під контроль усе. Тому я буду цей законопроект відкликати, але продовжувати дискусію", - підсумував Олійник.

Як відомо, минулого тижня Олійник зареєстрував у Раді законопроект, яким пропонувалися ряд змін до законодавства, спрямованих на контроль за ресурсами мережі.

У разі його прийняття провайдери змушені були б протягом доби після відповідного рішення суду на вимогу СБУ або МВС блокувати доступ до ресурсів, що пропагують міжнаціональну ворожнечу, жорстокість або порушують права і свободи громадян.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування