США більше не вимагають для України санкцій за Тимошенко

Субота, 15 червня 2013, 10:43

Тональність нової резолюції по Україні дещо відрізняється від попередньої: замість питання про санкції, який вже не піднімається, висловлюється "віра і надія, що майбутнє України буде спиратися на більш тісні зв'язки з Європою, США і співтовариством демократичних держав".

Відповідний текст міститься в проекті резолюції, в якому американські сенатори закликають владу України звільнити з ув'язнення екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, пише ZN.UA.

Документ спрямовано до комітету з міжнародних відносин; очікується, що він може бути розглянутий сенатом у вересні.

"Закликати владу України звільнити екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко з ув'язнення у світлі рішення Європейського суду з прав людини, прийнятого 30 квітня 2013 (...) Закликати членів Європейського Союзу включити звільнення Юлії Тимошенко з ув'язнення в якості важливого критерію для підписання Угоди про асоціацію з Україною на майбутньому саміті Східного партнерства у Литві ... ", - йдеться в проекті резолюції.

Ініціатор появи резолюції №165 - сенатор-демократ з Іллінойсу Річард Дурбін, автори інші проекту - депутати верхньої палати, Джон Баррасс, Марко Рубіо, Барбара Боксер і Кріс Мерфі.

У грудні минулого року Дурбін разом з республіканцем Джимом Інхофом виступив автором ще більш різкою резолюції, одноголосно підтриманої сенатом. Тоді представники верхньої американської палати не тільки зажадали звільнення Тимошенко та інших політичних в'язнів, а й звернулися до Держдепартаменту і ОБСЄ з проханням "надати спільний багатосторонній дипломатичний тиск на президента Януковича, щоб звільнити Тимошенко".

Також автори резолюції закликали МЗС США видати заборону на видачу віз тим, "хто відповідальний за ув'язнення Тимошенко і погане поводження з нею".

Тональність нинішньої резолюції дещо відрізняється від попередньої. Питання про санкції вже не піднімається, зате висловлюється "віра і надія, що майбутнє України буде спиратися на більш тісні зв'язки з Європою, США і співтовариством демократичних держав".

 
 
 

Інтерес Річарда Дурбина до українських реалій можна пояснити: у штаті Іллінойс (і в місті Чикаго, зокрема) проживає досить значна українська діаспора, і сенатор напевно не проти заручитися підтримкою цієї частини виборців, явно симпатизує української опозиції більше, ніж влади.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News