Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Туреччині акції перейшли в мовчазний протест

Вівторок, 18 червня 2013, 15:12

Один із протестувальників у Стамбулі протягом восьми годин простояв мовчки, дивлячись на портрет засновника сучасної світської Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка.

Художника Ердема Гюндуза назвали "чоловік, що стоїть". Його перформанс зібрав сотні людей, що приєдналися до нього на площі Таксим і простояли там, поки поліція їх не розігнала.

Пізніше Гюндуз сказав в інтерв'ю, що хотів символічно висловити своє ставлення до того, що відбувається.

Ердем Гюнуз фото Reuters
Ердем Гюнуз фото Reuters

Гюндуз з'явився на площі Таксим близько 18:00 години за місцевим часом у понеділок і залишався там до другої години ночі, коли поліція почала розганяти тих, що зібралися.

Десять людей, що відмовилися піти із площі, були затримані.

"На вулицях багато, багато молодих людей", – сказав Гюндуз.

"Я ніщо... Важлива ідея... Чому люди пручаються уряду. Уряд не хоче зрозуміти, не намагається зрозуміти, чому люди вийшли на вулиці. Це справжній мовчазний опір. Сподіваюся, що люди зупиняться й подумають: що відбулося?" – сказав він.

Його протест швидко став популярним серед протестувальників. Хештег "duranadam" ("чоловік, що стоїть") вийшов у лідери в турецькому сегменті Twitter у вівторок зранку.

Протест Гюндуза різко контрастує із запеклими зіткненнями останніх тижнів, у яких близько 5000 людей були поранені й щонайменше четверо загинули.

Демонстрації й мітинги в Стамбулі, Анкарі й інших містах Туреччини спалахнули після того, як поліція 31 травня жорстко розігнала демонстрацію захисників парку Гезі, що виступали проти планів його реконструкції.

Вони швидко переросли в маніфестації проти прем'єра Ердогана й "повзучої ісламізації" країни, яку, як вважають протестувальники, проводить ця партія.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування