Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Звільнили галериста, який в Росії боровся з цензурою, а в Україні придумав "темники"

Середа, 19 червня 2013, 14:11

Міністерство культури Пермського краю розірвало трудовий договір з директором музею PERMM і одним з ідеологів "пермської культурної революції" Маратом Гельманом.

У міністерстві повідомили, що найближчим часом буде оголошено конкурс на заміщення вакантної посади директора музею сучасного мистецтва, пише Комерсант.

Трудовий договір було розірвано за п. 2 ст. 278 ТК РФ, де сказано, що "роботодавець не зобов'язаний мотивувати таке рішення".

Гельман підтвердив, що наказ про його звільнення підписано, і сказав, що пов'язує це рішення з тим, що раніше він відкрив у Пермі кілька виставок, заборонених до показу місцевим міністерством культури: "Я зайняв досить непримиренну позицію".

Як відомо, виставка художника Слонова під назвою Welcome! Sochi-2014 містила сатиру на символіку майбутніх зимових Олімпійських ігор і була закрита міністерством.

Виставка художника Камєнного "Російське бароко" містила фотографії з московських мітингів і теж була закрита. Ці виставки замінили роботами ізраїльської мистецької групи "Новий Барбизон", але і вони викликали невдоволення міністерства культури.

Незважаючи на заборону, Гельман відкрив всі заборонені виставки, написавши у своєму блозі: "Виставки Слонова, "Новий Барбизон" і Камєнного відкриваються. Чиновники повинні зрозуміти, що цензура не тільки незаконна і контрпродуктивна, але і неможлива сьогодні".

Гельман був одним із засновників і головним ідеологом "культурної революції" в Пермі в 2008 році.

Восени 2008 року Гельман провів у Пермі гучну виставку "Русское бедное". У березні 2009 року він продав свою галерею в Москві і погодився посісти посаду директора нового Музею сучасного мистецтва (PERMM), що відкрився в будівлі місцевого річкового вокзалу.

З 2009 року він організував у пермському музеї виставки Олександра Бродського, Валерія Кошлякова, Олександра Слюсарева, груп AES+F, "Сині носи", "Євангельський проект" Дмитра Врубеля і Вікторії Тимофєєвої та ін.

Крім того, в 2010 році галерист очолив Пермський центр розвитку дизайну.

В Україні Гельман відомий своєю активною участю в якості політтехнолога у президентських виборах 2004 року. Гельман співпрацював з тодішнім главою адміністрації президента Віктором Медведчуком.

Після виборів Гельман особисто підтвердив, що він є творцем технології "темників", і що вперше вони з'явилися в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...