Лукашенко: російська мова – надбання білорусів та українців

Четвер, 20 червня 2013, 14:14

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає російську мову спільним надбанням білорусів, українців і росіян.

"У Білорусії особливе ставлення до російської мови, у нашій країні російська мова – державна", - сказав він у Мінську на Всесвітньому конгресі російської преси, повідомляє УНІАН.

Лукашенко нагадав, що це – принципове рішення, ухвалене на всенародному референдумі у 1995 році.

За його словами, свого часу націоналісти хотіли вигнати з Білорусі не тільки російську мову, але й усіх російських людей. Однією з головних причин того, що націоналісти зазнали краху в Білорусі, президент назвав "затятий протест проти російської мови".

Лукашенко зазначив, що, приймаючи свого часу рішення про додання російській мові державного статусу, Білорусія виходила з ясного розуміння, що російська мова – це спільне надбання всіх народів, які колись створювали єдину Вітчизну.

"Як можна розділити між Росією й Україною Миколу Васильовича Гоголя? І як ми з Росією можемо розділити генія російської літератури Федора Достоєвського, рід якого походить із Білорусі? Це неподільне, як неподільна видатна російська мова", - заявив білоруський лідер.

"Я сьогодні твердо дотримуюся тієї позиції, що для білоруса російська мова не чужа, а рідна. Це спільне надбання і росіян, і українців, і білорусів", - сказав Лукашенко.

Крім того, він заявив, що про відсутність свободи слова в Білорусі говорять лицемірні люди.

"Білорусі часто дорікають за відсутність свободи слова. Взагалі, за це смішно сьогодні дорікати з появою Інтернету", - сказав Лукашенко.

"Зазвичай про це говорять лицемірні люди. Самі вони чудово розуміють, що немає у світі абсолютної свободи. Той, хто незалежний від уряду, залежить від власника видання, від рекламодавців, від капризів публіки, зрештою, від помилок, емоцій і оман власних журналістів", - заявив президент Білорусі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування