Уже і в Конституції пропонують благословити закон про референдум

П'ятниця, 21 червня 2013, 10:59

Новим проектом Конституції пропонується виключити роль Верховної Ради з процесу ухвалення рішень, прийнятих на всеукраїнському референдумі.

Таким чином, новий проект Конституції, який розглядатиметься на Конституційній асамблеї, узгоджують зі скандальним законом про референдум.

"Передбачити, що рішення,прийняте на референдумі є обов’язковим і не потребує затвердження іншим органом влади чи посадовою особою", - сказано в документі, текст якого наводить Комерсант.

Пропонується ввести строковий мораторій на  перегляд рішень, прийнятих на всеукраїнському референдумі.

"Доцільно встановити заборону щодо перегляду таких рішень, яку можливо скасувати шляхом проведення повторного референдуму", - сказано в пропозиціях.

Пропонується зробити обов'язковим для затвердження на референдумі питань зміни території чи входження України до міждержавного об'єднання із делегуванням суверенних прав.

Також пропонується передбачити можливість проведення референдуму з питань скасування закону прийнятого Верховною Радою.

Водночас пропонується визначити перелік сфер регулювання законом, щодо яких не допускається проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Питання референдуму стало каменем спотикання в самій Конституційні асамблеї.

Всупереч вимогам кількох членів КА керівництво органу відмовилося розглянути питання про відповідність закону Конституції, в результаті незадоволені виступили за припинення роботи асамблеї.

"Ця проблема не вичерпана. Нам обіцяли, що на засіданні буде піднято питання про референдум, але вчора надіслали порядок денний, і там такого пункту не було. Тому нам доведеться вносити це питання з голосу", - наголосив член КА, глава правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

"Ми хочемо звернути увагу президента і всього суспільства на те , що закон про референдум не відповідає Конституції та європейським стандартам. Ми хочемо вимагати від президента і Верховної ради або прийняти закон у новій редакції, або внести до нього зміни ", - заявив він.

Як відомо, раніше Венеціанська комісія розкритикувала положення закону про референдум.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування