"Газпром" блокує постачання газу зі Словаччини в Україну

Субота, 22 червня 2013, 14:09

Російський "Газпром" фактично блокує постачання газу німецької RWE через територію Словаччини, відмовляючись узгодити заявку на транспортування газу в Україну.

Як пише в суботу "Дзеркало тижня. Україна", така можливість у "Газпрому" є відповідно до контракту з "Нафтогазом" від 19 січня 2009 р., яким передбачено право російського монополіста виконувати функції оператора української ГТС на даному відрізку до кордонів ЄС.

"У нашому розумінні, діючий контракт між "Нафтогазом України" і "Газпромом" передбачає, що "Газпрому" дозволено на транзитних маршрутах, де він є вантажовідправником (тобто робить замовлення на транспортування), виконувати і функції оператора мережі транспортування", - розповів в інтерв'ю ZN.UA головний виконавчий директор RWE Supply & Trading GmbH Стефан Юдіш.

"Тобто в Україні "Газпрому" дозволено бути як вантажовідправником (ми також є вантажовідправником як торгова компанія), так і оператором ГТС", - підкреслив він.

Юдіш зазначає, що такий стан справ суперечить європейському законодавству, це протизаконно, оскільки в ЄС прагнуть забезпечити недискримінаційний доступ до мереж. У Європі ніхто, будучи вантажовідправником (продавцем), одночасно не може бути оператором транспортної системи (власником ГТС або керуючою транспортною компанією, тобто транзитером).

Головний виконавчий директор RWEST повідомив, що компанія спробувала спільно зі словацьким оператором мережі Eustream двічі провести тестову прокачку з території Словаччини, проте зробити цього не вийшло, тому що оператор мережі відмовляється узгодити заявку.

Він пояснює, що потік газу, що проходить через кордони ЄС, оформляється експортуючим оператором мережі від імені вантажовідправника (продавця) як заявка: в новій європейській термінології це називається matching (узгодження обсягів і термінів поставки). Тобто, одна компанія збирається поставити певний обсяг газу в певний період, а імпортуючий оператор мережі повинен його прийняти.

"Цей matching був двічі відхилений, а саме - на відрізку Вельке Капушани (Словаччина) - Ужгород. Але ми в цьому процесі не беремо участі. Оператор мережі, словацька Eustream, нам тільки повідомив, що matching не функціонує, оскільки партнерський оператор мережі його відхилив", - розповів Юдіш.

За його словами, на інших пунктах переходу кордону, а саме - Польща-Україна та Угорщина-Україна, де RWE вже провела тестування, оператором мережі є безпосередньо ПАТ "Укртрансгаз", тому імпорт за цими напрямками почав функціонувати і здійснюється в даний час.

При цьому Юдіш підкреслив, що "технічно реверс взагалі не є проблемою": "Немає технічних причин, з яких імпорт газу в Україну не може йти з боку Словаччини".

Як відомо, забезпечувати вільний доступ до мереж Словаччина зобов'язана як член ЄС (в рамках реалізації Другого і Третього енергетичних пакетів), а Україна - як учасник Енергетичного співтовариства (мається на увазі поділ функцій вантажовідправника і оператора мережі, тобто власника газу і транзитера).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування