ЄС вирішив активніше захищати права ЛГБТ

Понеділок, 24 червня 2013, 18:01

Рада міністрів закордонних справ Євросоюзу ухвалила в понеділок директиви про захист прав лесбіянок, геїв, бісексуалів, транссексуалів та інтерсексуалів.

Директиви визначають політику країн ЄС щодо просування і захисту прав ЛГБТ, передає Інтерфакс-Україна.

Цей документ обсягом 20 сторінок визначає ЛГБТ як вразливу меншість, права якої особливо часто порушуються.

"ЄС глибоко стурбований, що сексуальна орієнтація і гендерна ідентичність продовжують використовуватися для виправдання серйозних порушень прав людини по всьому світу", - йдеться в директивах.

"ЄС особливо стурбований тим, що в деяких країнах сексуальні відносини між повнолітніми особами однієї статі вважаються злочинними, караються позбавленням волі або стратою. В інших країнах уряди активно прагнуть обмежити свободу зібрань, асоціацій і свободу вираження осіб ЛГБТ", - наголошується в документі.

Директиви ЄС визначають осіб, які працюють з просування прав ЛГБТ, як правозахисників, і їх діяльність буде розглядатися при моніторингу ситуації з правами людини в третіх країнах.

ЄС у своїй зовнішній політиці має намір активно просувати і захищати усі права ЛГБТ на основі чинного міжнародного права в цій області, використовувати наявні в нього важелі впливу, в тому числі фінансові.

Разом з тим у документі зазначається "чутливість" цієї проблеми в багатьох країнах, включаючи країни ЄС. Тому підкреслюється необхідність предметного і поважного підходу до просування прав ЛГБТ, "з урахуванням місцевих реалій, в яких правозахисники повинні вести свою боротьбу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування