Прем'єр Туреччини звинуватив у своїх проблемах ЗМІ

Вівторок, 25 червня 2013, 18:32

Прем'єр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган звинуватив у розпалюванні заворушень у країні турецькі та іноземні засоби масової інформації і оголосив про злочинну змову неназваних закордонних сил.

Про це пише у вівторок британська газета "Гардіан".

"З самого початку деякі люди і всередині турецької держави, і в інших країнах намагаються піднести все так, ніби протести - це невинні і справедливі акції, а поліція весь час застосовує силу", - сказав турецький прем'єр, виступаючи перед парламентаріями.

"Певні засоби масової інформації в Туреччині були головними провокаторами, а закордонні ЗМІ взяли в цьому участь", - зазначив глава уряду.

Зокрема, Ердоган звинуватив турецького кореспондента Бі-бі-сі у "змові проти власної країни".

Він підкреслив, що сутички, які тривають у Туреччині з 31 травня, організовані "певними силами" з-за кордону, які виступають проти розвитку Туреччини.

Проте, прем'єр не пояснив, кого конкретно він має на увазі.

"Їх мета - не дати розвиватися демократії, нашкодити економіці Туреччини, нанести удар по туризму", - сказав Ердоган.

Водночас у вівторок поліція Анакри затримала щонайменше 20 осіб, яких влада вважає тими, хто почав заворушення під час антиурядових виступів, зазначає видання.

Виступи в Туреччині почалися кілька тижнів тому з акції екологів, які висловили протест проти реконструкції парку Гезі в центрі європейської частини Стамбула. Незабаром маніфестації перекинулися і на низку інших міст країни і набули яскраво виражений антиурядовий характер.

Поліцейські для розгону демонстрантів у Стамбулі неодноразово використовували сльозогінний газ і водомети.

17 червня канцлер ФРН Ангела Меркель гостро розкритикувала реакцію турецького уряду на протести та назвала дії поліції "занадто жорстокими". Берлін відмовився відновити переговори між ЄС та Туреччиною.

У свою чергу міністр Туреччини з євроінтеграції Егемен Багіс звинуватив Меркель у тому, що вона використовує турецьке питання як пункт свої передвиборчої програми.

Пізніше Німеччина викликала турецького посла через суперечку про спробу Туреччини отримати членство у ЄС.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News