Росія відмовилася видати США екс-співробітника ЦРУ

Середа, 26 червня 2013, 08:30

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія не може видати США екс-співробітника ЦРУ Едварда Сноудена.

Про це він заявив на спільній прес-конференції із президентом Фінляндії Саулі Нііністе.

"Ми можемо видавати громадян іноземних держав тільки в держави, з якими в нас є відповідні міжнародні угоди про видачу злочинців. Зі Сполученими Штатами в нас такої угоди немає", - сказав він.

"Сподіваюся, що це ніяк не відіб'ється на діловому характері наших відносин зі Сполученими Штатами й сподіваюся, наші партнери це зрозуміють", — сказав Путін.

Президент РФ уточнив, що Сноуден перебуває в аеропорту "Шереметьєво", але не перетинав державного кордону і є транзитним пасажиром, тому має право купити квиток і летіти, куди захоче.

"Будь-які обвинувачення на адресу Росії – це маячня й нісенітниця", — зазначив Путін.

У свою чергу американська влада знову звернулася до Росії із закликом видати їм Сноудена, який, як у вівторок визнав російський президент Володимир Путін, дотепер перебуває в транзитній зоні аеропорту "Шереметьєво".

Білий дім вважає, що в Росії - навіть незважаючи на те, що між країнами не діє угода про екстрадицію, - є "очевидна правова підстава" для видачі Сноудена, який розповів про програму американських спецслужб по збору даних клієнтів телефонних і інтернет-компаній.

"Ми звертаємося до російської влади із закликом вислати Сноудена без зволікання. Цей крок допоможе розвинути співробітництво Росії й США в законодавчій сфері", - сказала представник Ради національної безпеки США Кейтлін Хейден.

Тим часом президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив, що Каракас готовий розглянути можливість надання притулку Едварду Сноудену, якщо він про це попросить.

РИА НовостиВВС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування