Венеціанська комісія: Закон про референдум несе загрозу стабільності в Україні

Середа, 26 червня 2013, 09:10

Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт вважає, що нинішній закон про референдум може загрожувати стабільності в Україні.

Про це він сказав в інтерв’ю Deutsche Welle.

"Це, мабуть, один з наших найбільш критичних висновків. Оскільки нас дуже стурбувало те, що цей законопроект дає можливість вносити поправки до Конституції шляхом референдуму. Але, як Венеціанська комісія вже наголошувала у 2000 році, згідно з Конституцією України це зробити неможливо, оминувши Верховну Раду, яка повинна схвалювати всі поправки до Конституції конституційною більшістю", - наголосив Маркерт.

"Я гадаю, для стабільності країни є надзвичайно небезпечним існування ймовірності, за якої фактично будь-що може бути змінено шляхом референдуму", - наголосив він.

"У більшості європейських країн референдуми відбуваються лише з тих життєво важливих питань, на які громадяни мають відповісти "так" або "ні". На них не виносять більш складні альтернативи, наприклад, про те, як поліпшити текст певного документу", - розповів Маркерт.

"Для внесення змін до Конституції необхідно мати широкий консенсус, і правки до Основного закону не повинні вноситися вузькою більшістю без участі опозиції. А референдум у цьому випадку може бути використаний для того, щоб оминути вимоги для досягнення достатнього консенсусу", - додав секретар Венеціанської комісії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування