Суд наказав "Газпрому" повернути гроші німецькій компанії

Субота, 29 червня 2013, 09:56

За рішенням Міжнародного арбітражного трибуналу у Відні, російський "Газпром" буде змушений повернути частину платежів німецької енергетичної компанії RWE.

На процесі представники компанії RWE, яка контролює 17% на паливно-енергетичного ринку Німеччини, наполягали на перегляді формули ціни на газ. У цьому питанні суд також став на бік німецьких енергетиків, повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.

"Газпром" повинен буде повернути RWE частину оплати за газ, починаючи від травня 2010 року, ретроактивними платежами. Як прогнозують оглядачі, ця сума складе до 390 мільйонів доларів.

Після рішення арбітражу котирування акцій "Газпрому" впали до мінімальних позначок з січня 2009 року.

Дочірня компанія "Газпром експорт", відповідальна за міжнародні продажі вуглеводнів, висловила розчарування рішенням віденського арбітражу, назвавши його таким, що підриває правові норми ЄС.

У січні цього року російська компанія звернулася до арбітражу для скасування рішення про виплати німецькому концерну, яке було прийнято ще в жовтні 2012 року.

У цьому місяці правління "Газпрому" повідомило журналістам, що ретроактивні платежі європейським партнерам за весь поточний рік не перевищать 3 млрд доларів.

Торік позови проти російської газової монополії висунула Польща, Литва і Чехія. Чеській "дочірній компанії" RWE вдалося виграти господарську суперечку у "Газпрому" і не платити штраф за невибраний газ.

Іншим європейським споживачам - італійським ENI і Edison, німецьким E.ON і RWE і грецькій DEPA - "Газпром" був змушений надати знижки. Тільки за першу половину 2012 року, за даними агентства Рейтер, "Газпром" виплатив європейським компаніям близько 4 250 000 000 доларів.

Євросоюз, на частку якого припадає близько 25% російського газу, продовжує переконувати "Газпром", який працює за довгостроковими угодами, перейти на дешевші контракти.

Важливим чинником, який змушує європейців переглядати угоди з російським монополістом, є світове зростання використання сланцевого газу, видобуток якого "Газпром" не веде, зазначає Бі-Бі-Сі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...