Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ситуація в Туреччині схожа на те, що відбувається в Україні, - експерт

Вівторок, 4 червня 2013, 10:58

Виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що ситуації в Туреччині й в Україні багато в чому схожі.

"Є такий радянський вислів – "запаморочення від успіхів". Команда (прем’єра) Ердогана після приходу до влади справді дуже багато зробила. Однак у якийсь момент вони відчули себе в тому положенні, коли їм уже ніхто не загрожує, і можна робити все, що завгодно", - сказав він в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

"Ситуація багато в чому схожа на те, що зараз відбувається в Україні. Різниця лише в тому, що українська влада не має не те що 60% підтримки громадян, але, думаю, навіть 20%", - заявив експерт.

Семиволос також зазначив, що "у турецькому суспільстві завжди існували певні протиріччя, які полягають у тому, як різні політичні сили бачать подальший розвиток держави".

Він констатував, що "проблеми між умовними ісламістами й умовними націоналістами у Туреччині існують дуже давно" і "традиція жорстокого ставлення до своїх опонентів у Туреччині існувала завжди".

"Таїп Ердоган прийшов до влади під гаслом реформ", - сказав Семиволос (у 2002 році його помірно-ісламістська Партія справедливості й розвитку перемогла на парламентських виборах, а у 2003-му він став прем'єр-міністром).

За словами експерта, реформи, насамперед, були спрямовані "на якісне держуправління й трансформацію внутрішньої й зовнішньої політики Туреччини убік Європи, європеїзацію країни в цілому".

"Після 11 років правління Ердогана можна констатувати: він і його політична сила досягли суттєвих успіхів. Вони реально створили новий середній клас, вони досягли серйозних успіхів в економіці, у державному управлінні й забезпечили військову безпеку країни. Але в той же час у якийсь момент Ердоган почав впроваджувати у світське життя певні ідеї ісламу", - зазначив Семиволос.

"У рамках дискусії з нечисленними політичними опонентами, які в цілому не мають можливості скласти конкуренцію правлячій силі, почали виникати пропозиції розширювати релігійні правила у публічному просторі", - сказав він.

Експерт також не вважає, що турецьких громадян до мітингів підштовхнула заборона продавати алкоголь особам, які не досягли певного віку:

"Це була одна з останніх крапель у чаші невдоволення серед частини суспільства, однак основна причина того, що відбувається, – передчуття того, що у світський простір держави усе більше приходить релігія. І якщо раніше одна зі сторін тільки виступала за права релігії, то тепер цей процес перейшов у форму нав'язування своїх правил".

"Тобто наявний конфлікт між світським і релігійним баченням майбутнього держави", - сказав він.

Як відомо, у Туреччині вже четвертий день тривають масові антиурядові протести.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: