Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лутковська каже, що не в праві допомогти Тимошенко, а опозиція гне своє

Середа, 5 червня 2013, 13:51

Лідери опозиційних фракцій вимагають від уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської просити президента про звільнення засудженої Юлії Тимошенко.

Водночас, Лутковська заявляє, що уповноважений за законом не має жодного права впливати на здійснення правосуддя, а може лише аналізувати ситуацію.

Так, після презентації щорічної доповіді омбудсмена за 2012 рік у Верховній Раді депутати дорікнули Лутковській, що в її доповіді немає жодного слова щодо справ Юрія Луценка та Юлії Тимошенко, про які "криком кричить" весь світ та українське суспільство.

Лутковська наголосила: "Провадження по цих справах було відкрито свого часу, воно не закривалося, воно продовжувалося".

"Але при тому, що уповноважений не має жодної компетенції в тому, щоб втручатися в діяльність судової гілки влади і це є порушенням Конституції України, – і, відповідно, провадження стосувалося виключно умов перебування у місцях позбавлення волі. Так само, як і стосовно багатьох інших громадян України, які зверталися з цього приводу", - сказала вона.

"З цих питань ми, власне, і розглядали ці справи. В межах компетенції", - наголосила омбудсмен.

У свою чергу, депутат Олександра Кужель передала їй звернення лідерів фракцій "Батьківщина", УДАР та "Свобода" з вимогою просити президента Віктора Януковича звільнити Юлію Тимошенко.

Звернення лідерів опозиційних фракцій Яценюка, Тягнибока, Кличка до Лутковської  щодо звільнення Тимошенко
Звернення лідерів опозиційних фракцій Яценюка, Тягнибока й Кличка до Лутковської щодо звільнення Тимошенко

"Ми, народні депутати, вимагаємо від Вас, як від посадової особи зі спеціальним статусом, негайного звернення до президента Януковича В.Ф. щодо звільнення політично ув’язненої Юлії Тимошенко", - йдеться у документі, оприлюдненому на сайті "Батьківщини".

Крім того, Кужель заявила, що опозиція не визнає повноважень Лутковської та вважає, що її щорічна доповідь про дотримання прав людини в Україні не має ніякого сенсу, доки омбудсмен не звернеться до президента з вимогою про звільнення Тимошенко.

"Лутковська повинна звернутись до президента щодо звільнення Юлії Тимошенко, і ми це вимагаємо всією фракцією", - заявила Кужель.

"Ми, народні депутати, особисто бачили всі тортури, які проходить ця мудра, сильна жінка-політик, яка була прем’єр-міністром України, яку ваша влада, ваш президент закатували. І вона є сьогодні дійсно політв’язнем України", - наголосила вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування