Розвідка США підслуховувала дипломатів 38 країн - The Guardian

Понеділок, 1 липня 2013, 14:21

Розвідувальні служби США вели стеження за 38 країнами, в числі яких Франція, Греція та Італія.

Про це йдеться в статті британської газети The Guardian з посиланням на секретні документи Агентства національної безпеки США (АНБ), які просочилися від інформатора Едварда Сноудена.

В одному з документів перераховані 38 посольств і місій під характеристикою "мішені".

Поряд з традиційними ідеологічними супротивниками в країнах Близького Сходу, список цілей включає в себе місії ЄС і французького, італійського і грецького посольства, а також ряд інших американських союзників, в тому числі Японію, Мексику, Південну Корею, Індію і Туреччину.

Один з методів, згаданих у документах, - підслуховування під кодовою назвою Dropmire здійснював у 2007 році, методом імплантування в факс жучка в посольстві ЄС у Вашингтоні, в окрузі Колумбія.

З документів випливає, що метою підслуховування проти посольства ЄС в центрі Вашингтона була необхідність зібрати знання про розбіжності в політиці з глобальних питань та інші тріщини між державами-членами.

Операція підслуховування орієнтації місії ЄС в Організації Об'єднаних Націй була названа Perdido.

Серед документів, які фігурували у витоку, план поверху місії в центрі Манхеттена. Методи, що використовуються проти місії, включали в себе збір даних, переданих за допомогою імплантатів, розташованих усередині електронних пристроїв, а також надання копії всіх файлів на жорсткому диску комп'ютера.

Операція проти французької місії в ООН мала кодову назву Blackfoot, а проти їх посольства у Вашингтоні була названа Wabash. Посольство Італії у Вашингтоні в документах Агентства національної безпеки США фігурувало як Bruneau і Hemlock.

Підслуховування грецької місії ООН були відомі як Powell, а операція проти їхнього посольства згадується як Klondyke.

Берлін вимагає пояснень з боку США у зв'язку із звинуваченнями в шпигунстві в Німеччині та інших країнах ЄС.

"Якщо підтвердиться, що дійсно прослуховування велося в дипломатичних представництвах Євросоюзу та окремих європейських країн, то ми повинні чітко заявити: стеження за друзями неприйнятне", - заявив у понеділок офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт.

Підкресливши, що зараз не епоха "холодної війни", він зазначив, що з боку США повинні бути надані вичерпні пояснення.

За його словами, федеральний канцлер Ангела Меркель і президент США Барак Обама обговорять цю тему найближчим часом, передає "Німецька хвиля" з посиланням на агентство dpa.

Як відомо, колишній співробітник спецслужб США Едвард Сноуден, який оприлюднив дані про діяльність ЦРУ, зміг загубитися в Москві.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування