Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-співробітник ЦРУ Сноуден заплутав сліди в Москві

Вівторок, 25 червня 2013, 11:45

Колишній співробітник спецслужб США Едвард Сноуден, який оприлюднив дані про діяльність ЦРУ, зміг загубитися в Москві.

Про це повідомляє ВВС.

Президент США Барак Обама повідомив у понеділок, що США використовують усі законні засоби, щоб затримати Сноудена.

"Ми використовуємо всі відповідні законні канали й працюємо з різними країнами, щоб забезпечити дотримання принципу верховенства закону", - заявив Обама журналістам у Білому домі.

У Вашингтоні заявили, що очікують від російської влади розгляду "усіх наявних можливостей" екстрадиції Сноудена до США. Як підкреслив держсекретар США Джон Керрі, якщо Росія допоможе Сноудену, це може призвести до ускладнення відносин двох країн.

У неділю ввечері стало відомо, що Сноуден, який виїхав з Гонконгу в Москву, попросив політичного притулку в Еквадорі. Глава МЗС Еквадору Рікардо Патіньо більш ніж прозоро натякнув, який Рішення готуються оголосити в Кіто.

ЗМІ із самого початку припускали, що Москва буде транзитним, а не кінцевим пунктом подорожі американця.

США вже намагалися добитися видачі Сноудена з Гонконгу, однак гонконгська влада стверджує, що американський запит не був оформлений належним чином, і в них не було законних підстав для того, щоб перешкодити вильоту американця.

У понеділок Сноуден, який провів ніч у Москві по дорозі з Гонконгу, не сів на літак, що вилетів з аеропорту "Шереметьєво" у столицю Куби Гавану.

У російських ЗМІ висловлюються різні припущення про те, де він  може перебувати у цей час - у тому числі й версія, що він уже залишив країну.

Відсутність Сноудена на борту рейсу "Аерофлоту" Москва-Гавана особливо засмутило приблизно 30 іноземних журналістів, які полетіли цим рейсом у надії поговорити із утікачем.

 

За словами творця Wikileaks Джуліана Ассанжа, який сам переховується від влади США в еквадорському посольстві в Лондоні, Еквадор надав Сноудену паспорт біженця, оскільки його американський паспорт був анульований.

Секретар посольства Еквадору в Москві Марсія Інтріаго повідомила, що Сноудена до них не доставляли. Автомобіль посла цієї країни репортери помітили в "Шереметьєво" у неділю ввечері, із чого зробили висновок, що там дипломат міг зустрітися зі Сноуденом.

За даними джерела РИА Новости, Сноуден пройшов реєстрацію на рейс у Гавану, але залишився в транзитній зоні аеропорту. При цьому співрозмовник іншого агентства - Інтерфакс - припустив, що Сноуден уже міг  залишити Росію іншим рейсом, уникши уваги журналістів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування