Коморовський у Луцьку вшанує пам'ять жертв Волинської трагедії - ЗМІ

Понеділок, 1 липня 2013, 19:21

Президент Польщі Броніслав Коморовський 14 липня відвідає Луцьк, де вшанує пам'ять жертв Волинської трагедії 1943 - 1945 років.

Про це повідомляють польські ЗМІ, пише Інтерфакс-Україна.

Згідно з інформацією, польська сторона сподівається і на участь у цих заходах українського президента Віктора Януковича. За даними польських ЗМІ, це питання обговорюватиметься на зустрічі двох президентів у Віслі 3 липня.

Як відомо, сенат Польщі 20 червня ухвалив заяву "У 70-ту річницю Волинського злочину", в якому ці події було названо "етнічною чисткою з ознаками геноциду" і наголошується, що жертвами антипольської акції УПА були приблизно 100 тисяч поляків. На підтримку документа проголосували 55 сенаторів із 100, 20 висловилися проти.

У відповідь на це 21 червня "Свобода" заявила, що ця заява не сприяє добросусідським відносинам України та Польщі і перекреслює спроби примирення в складних питаннях історичного минулого обох народів.

"Свобода" також зазначає, що польські політики говорять лише про польських жертв УПА і не хочуть помічати тисяч вбитих військами Армії Крайової українців, а цифра в 100 тисяч польських жертв нічим не обґрунтована і "також є політичною спекуляцією на пам'яті загиблих у конфлікті людей".

У МЗС України заявили, що Київ зацікавлений зробити все можливе для того, щоб гідно вшанувати пам'ять жертв українсько-польського протистояння у Другій Світовій війні, однак виступає проти політизації трагічних сторінок історії.

Перед поїздкою до України, 11 липня у Варшаві, Коморовський, за інформацією польської преси, вшанує пам'ять польських жертв УПА.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування